Radikale Venstre sætter klimaet øverst i valgkamp

Radikale Venstre sætter klimaet øverst i valgkamp
Bornholms Radikale Venstre gør sig mange tanker om fremtidens landbrug i det valgprogram, partiet har lanceret op til kommunalvalget. Mere økologisk produktion, mindre svineproduktion og stop for dyrkning af de dårligste jorde er nogle af partiets forslag. Det hele er en del af De Radikales grønne dagsorden. Arkivfoto: Berit Hvassum
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 21. OKT 2021 • 11:30
Henrik Nielsen
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
21. OKT 2021 • 11:30

Den grønne dagsorden præger ikke blot partiets klima- og miljøpolitik, men også erhvervspolitikken.


Radikale Venstre er et af de partier, som håber at tilkæmpe sig en plads i kommunalbestyrelsen i forbindelse med kommunalvalget i november. Partiet har lanceret et valgprogram, hvor det nævner ni principper og grundholdninger, som vil være bærende for det politiske arbejde, hvis det lykkes.

Ifølge De Radikale er klimaforandringerne den altdominerende udfordring, og det smitter af på valgprogrammet.

Her på Bornholm vil partiet satse på det, det selv kalder ansvarligt forbrug og bæredygtig produktion. Mere konkret betyder det økologisk produktion og salg af lokale varer. Der skal også gang i opsætning af ladestandere til elbiler så hurtigt som muligt.

"Vi støtter elektrificering af vores busser og den kommunale bilflåde", skriver Radikale Venstre i valgprogrammet.

Landbruget skal satse grønt

Står det til De Radikale skal regionskommunen være et grønt fyrtårn, og grøn dannelse skal være en del af den almene bornholmske praksis og bevidsthed, både i undervisning og i det offentlige rum.

"Vi går ind for grønne og cirkulære indkøb. Vi går ind for mindre madspild og selvfølgelig bæredygtig emballage. Og vi støtter reparationscafeer i stedet for at kassere alle mulige redskaber og genstande", skriver partiet.

Den grønne dagsorden smitter også af på erhvervspolitikken hos Bornholms Radikale Venstre, der landbrugsmæssigt vil stoppe dyrkning af de dårligste jorde og dermed sænke udledningen af CO2.

"Landbruget skal satse på lokale, grønne fødevarer, som giver en højere pris hos forbrugeren", lyder det i valgprogrammet.

Partiet vil have godkendelse af udvidet svineavl tilbage til kommunalbestyrelsen, og generelt skal volumen af masseproducerede svin i Danmark ned, mener De Radikale.

Bornholms Økojord fremhæves som et projekt, som er lige i øjet.

"Her er det grønne, det iværksættermæssige og folkelige plus det erhvervsmæssige smeltet sammen på en forbilledlig og fremtidsrettet måde", skriver partiet.

Cirkulær økonomi skal styrkes

Normalt plejer den europæiske dimension ikke at fylde så meget i en kommunal valgkamp, men det er et af ni politikområder, som Bornholms Radikale Venstre nævner i sit valgprogram.

Partiet hæfter sig ved, at EU har åbnet for, at landbrugsstøtten i langt højere grad skal gives til grønne produktionsformer. Lokalt vil Bornholms Radikale Venstre styrke cirkulær økonomi, hvor der ifølge valgprogrammet er afsat gigantmidler i EU til grøn genstart efter coronapandemien.

 

Du kan finde hele valgprogrammet her