Professor: 'Danmark har tabt sin naturforståelse'

Professor: 'Danmark har tabt sin naturforståelse'
De sidste spor af moutainbikebanen i Vestermarie er ved at blive lagt. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 18. JAN 2021 • 10:24
Af:
martin gangelhoff hansen
| ABONNENT
18. JAN 2021 • 10:24
NATUR

Mens de sidste spor af moutainbikebanen i Vestermarie er ved at blive lagt, bliver beslutningen om dens anlæggelse gennem Natura 2000-området kritiseret fra flere sider.

Først og fremmest af Danmarks Naturfredningsforening, som mener, at kommunen svigter sit ansvar overfor de dyr, kommunen ifølge EU’s habitatsdirektiv har en forpligtelse for at sikre gunstige vilkår.

På Københavns Universitet er professor i makroøkologi Carsten Rahbek ikke chokkeret.

Ifølge ham er negligering af naturen og ansvarsfraskrivelse med hensyn til Natura 2000-områder mere reglen end undtagelsen i Danmark.

– De fleste steder i verden, der har man en forståelse af, at der skal være områder, hvor naturen er beskyttet og får lov til at være i fred. Det har man ikke i Danmark. I Danmark der har vi en benyttelses-kultur, når det kommer til naturen. Altså hvor vi har en opfattelse af, at alting kan lade sig gøre, og ingenting er negativt for naturen.

Som et eksempel på denne "benyttelseskultur" nævner han Dyrehaven nord for København.

– Der har vi inden for et Natura 2000-område bygget golfbaner og lavet afgrødemarker, så vi kan fodre alle dyrene, så der kan blive flere af dem, så vi har noget spændende at se på, når vi går ud i naturen, og måske komme tæt nok på til at tage et flot fotografi.

Kun én procent natur tilbage

For Carsten Rahbek er det positivt, at flere mennesker vil ud og nyde naturen, men han efterlyser en balance mellem, hvordan det kan lade sig gøre, uden at vi samtidig ødelægger naturen.

– Når vi ser på den danske natur, er den afsindigt forarmet. Danmark har sammen med Belgien en europæisk bundrekord i at passe på bilagsarterne (de arter EU-landene påtager sig et særligt ansvar for jævnfør habitatsdirektivet, red.). Kun 5-6 procent har det godt, resten har det ikke godt.

Professoren peger dernæst på arbejdet hos kollegaen Hans Henrik Bruun, som har opgjort, at vi i Danmark i alt kun har én procent ubenyttet natur.

– For alt andet natur det er udnyttet. Og vi har stadig ikke forstået at udnyttelse, det har nogle negative effekter for naturen.

Det får Carsten Rahbek til at konstaterer:

– I Danmark har vi tabt forståelsen for, hvad naturen er.