Privatskole køber nabohus: ‘Det er ikke mindst haven, der er interessant’

Privatskole køber nabohus: ‘Det er ikke mindst haven, der er interessant’
Det er denne have, privatskolen, som man kan ane i baggrunden, har købt med tilhørende hus, fortæller Jesper Jørgensen. Foto: Torben Østergaard Møller
| ABONNENT | 10. JUN 2021 • 08:38
| ABONNENT
10. JUN 2021 • 08:38

VOKSEVÆRK

Rønne Privatskole har pr. 1. juni formedelst knap 1,1 million kroner overtaget Ny Østergade 24, som støder op til skolegården.

Huset har et boligareal på 101 kvadratmeter, der er 30 kvadratmeter i tagetagen, som alle er udnyttet til beboelse, og under huset finder man en kælder på 10 kvadratmeter.

Ejendommen ligger på en grund på 303 kvadratmeter, og huset er opført i 1915.

Men hvad skal skolen dog bruge disse herligheder til?

I første omgang til at etablere en urtehave, oplyser skoleleder Jesper Jørgensen, som også kan fortælle, at der er et par hvis'er forbundet med investeringen.

Som udgangspunkt begrunder købet sig dog i en strategiplan, skolebestyrelsen har udarbejdet i forhold til, hvordan skolen kan få noget mere plads.

– Der er ikke taget nogen beslutning om, præcis hvad vi skal bruge pladsen til, siger skolelederen.

I første omgang vil vi bruge haven til urtehave.

Jesper Jørgensen, skoleleder

– Men vi ligger jo i et meget tæt bebygget område inde i Rønne, hvilket på mange måder er godt, men vi mangler generelt set lidt plads, og der er ikke umiddelbart mulighed for udvidelse. Derfor har vi kigget på et kort og set på, hvilke ejendomme og haver, der kunne være interessante, hvis de kom til salg, og der lå noget på Ny Østergade, vi eventuelt godt kunne bruge. Det er ejendomme med haver af en vis størrelse, som ligger op til vores skolegård.

Det er kun et par år siden, skolen udvidede med en førstesal på hovedbygningen, som tilførte indendørsarealet godt 400 kvadratmeter, og for en håndfuld år siden indlemmede skolen også et nabohus ud mod Kandegade, men nu meldte der sig så en mulighed med Ny Østergade 24.

– Vi tænkte, at vi var nødt til at slå til, for der kan jo mange år, før lejligheden byder sig igen, og det flaskede sig så heldigt, at vi fik lov at købe ejendommen, siger skolelederen.


Jesper Jørgensen med det grå plankeværk i baggrunden, som afskærmer ind mod den nyerhvervede grund. Foto: Torben Østergaard Møller

Bopælspligt

– Det er et godt hus, men det er ikke mindst haven, der er interessant. Nu er vi i gang med at finde ud af, hvad vi skal bruge ejendommen til, det er ikke besluttet 100 procent endnu, men i første omgang vil vi bruge haven til urtehave. Vi vil ikke umiddelbart inddrage den til skolegård, blandt andet af hensyn til naboerne, men vi kan bruge urterne og grøntsagerne i natur- og teknologi og til madkundskab. Hvad angår huset, har vi spurgt både forældre, elever og personale om, hvad vi eventuelt kan bruge det til, men ikke besluttet noget endnu, siger Jesper Jørgensen.

Og så nærmer vi os hvis'erne.

– Jeg er gået i gang med søge regionskommunen om ændring af anvendelsesformålet fra beboelse og til skole, siger han.

– Der er bopælspligt, som det ser ud nu. Går det ikke igennem, kan vi i yderste konsekvens blive tvunget til at sælge huset igen, for vi må ikke umiddelbart drive udlejningsvirksomhed ud over et enkelt år.

Hvis I bliver nødt til at sælge huset, kan I så eventuelt få lov til at beholde haven?

– Det kan man jo også ansøge om, men der er noget i forhold til bebyggelsesprocenterne, der kan give problemer. Men mange andre steder er bebyggelsesprocenten også høj, så det er ikke umuligt, vi kunne få lov til det, siger skolelederen.

Ifølge ejendomsmægleren vil bebyggelsesprocenten lande på cirka 60-65 procent, hvis man skærer haven fra, og ifølge kommunens lokalplan må den i Rønne bymidte ikke overstige 40 procent i det, der kaldes zone a+b.

– Men det er hvis og hvis. Vi håber som sagt, det går i orden, så vi kan få lov til at bruge det hele, siger Jesper Jørgensen.