Peter Juel: Manglende dialog og dårligt naboskab mellem Danmark og Sverige

Peter Juel: Manglende dialog og dårligt naboskab mellem Danmark og Sverige
Peter Juel-Jensen. Foto: Klaus Holsting
| 22. DEC 2020 • 10:18
Af:
henrik-nielsen

22. DEC 2020 • 10:18
Det har store konsekvenser, at Sverige har lukket grænsen til Danmark og dermed også den primære forbindelse mellem Bornholm og det øvrige land. Ifølge folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) er det resultatet af manglende dialog og dårligt naboskab de to lande imellem. Det skriver han i et indlæg, han har sendt til Bornholms Tidende.

"Jeg har ikke indsigt i de svenske overvejelser, der ligger bag denne drastiske beslutning, men kan efterfølgende lytte mig til, at der, ligesom da Danmark lukkede grænsen til Sverige tidligere i år, ikke har været en forudgående dialog hen over Øresund. Dette er fra begge sider ualmindeligt dårligt naboskab", skriver Peter Juel-Jensen.

Skriftlig redegørelse

Han mener, at denne manglende dialog rammer urimeligt hårdt på Bornholm, hvor beslutningen har store konsekvenser hele vejen rundt. Og det handler ikke kun om, at familier ikke kan rejse til jul hos deres nærmeste.

"Det berører også vores sundhedsvæsen, da bornholmere som en del af Region Hovedstaden benytter forbindelsen via Ystad", skriver Peter Juel-Jensen og tilføjer, at han har presset på en bornholmerordning, siden han blev opmærksom på lukningen. Det kunne for eksempel en transitrejse for individer med en negativ test.

"Men det er svært at trænge igennem. Derfor har Venstre, via vores sundhedsordfører, bedt sundhedsministeren om en skriftlig redegørelse for, hvordan man vil håndtere den bornholmske situation", lyder det fra venstremanden.

Ifølge Peter Juel-Jensen må løsningen på den lange bane være en juridisk sikret transportkorridor.

"Vi har tidligere talt om en sådan, når restriktioner har presset vores gennemrejse via Ystad. En aftale, der sikrer, at man så godt som under alle forhold kan gennemrejse. En sådan aftale bør forhandles/aftales via EU", skriver han.

Håndfaste garantier

Venstre holdt gruppemøde tirsdag morgen. Her var der enighed om, at lige nu og her bør de svenske myndigheder presses, således at beslutningen kan omgøres på en sådan måde, at man kan rejse i transit. På den lange bane bør man ifølge Venstre få gang i et arbejde hen over Øresund, således at der kan etableres en transportkorridor.

"Men indtil en sådan ser dagens lys, må vi forvente, at regeringen gør alt, hvad den kan, for at sikre Bornholm og bornholmerne gennemrejse via Ystad. Såfremt vi ikke kan få håndfaste svenske garantier i fremtiden, har vi en ny situation, som vi så må tage bestik af", slutter Peter Juel-Jensen.