Nye Borgerlige splinter til atomer – Philip Brandt er ekskluderet

Nye Borgerlige splinter til atomer – Philip Brandt er ekskluderet
Nye Borgerliges forretningsudvalg har ekskluderet tidligere spidskandidat Philip Brandt. Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 10. DEC 2021 • 15:15
Af:
Jakob Marschner og Niels Vesterlund Mathiesen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
10. DEC 2021 • 15:15

Nye Borgerliges forretningsudvalg har ekskluderet tidligere spidskandidat Philip Brandt. Spidskandidat Gitte Evy Frigioni og yderligere fire medlemmer har forladt bestyrelsen for Nye Borgerlige Bornholm.


Tidligere spidskandidat Philip Brandt blev i sidste uge smidt ud af Nye Borgerlige. Støvlerne bag sparket tilhørte partiets hovedbestyrelse på landsplan.

På Bornholm har Philip Brandts hustru Gitte Evy Frigioni reageret ved at træde ud af bestyrelsen for Nye Borgerlige Bornholm. Det samme har ifølge Philip Brandt også fire andre hidtidige medlemmer af bestyrelsen for Nye Borgerliges bornholmske lokalafdeling, så kun Angelo Parente og formand Charlotte Friberg Henriksen ifølge Philip Brandt netop nu udgør bestyrelsen for Nye Borgerlige Bornholm.

Gitte Evy Frigioni bekræfter både, at hun er trådt ud af bestyrelsen, og at hun fortsat er medlem af partiet.

– Det er rigtigt, at hovedbestyrelsen har ekskluderet Philip Brandt, siger Nye Borgerliges pressechef Lars Kaaber til Bornholms Tidende.

På hvilket grundlag har I ekskluderet ham?

– Det er noget, som vi holder rimelig tæt på kroppen. Der er givet en forklaring til lokalforeningen og til Phillip Brandt selv. Det er sket både skriftligt og mundtligt. Men det er ikke noget, som vi går offentligt ud med.

Har I modtaget klager over Philip Brandt?

– Vi har ikke handlet på en bestemt klage. Men det er klart, at der ikke herskede fryd og gammen i Nye Borgerlige-familien på Bornholm, siger Lars Kaaber.

På tålt ophold siden juli

Selv løfter Philip Brandt gerne sløret for den begrundelse han fik, da han i sidste uge blev ringet op og fik at vide, at han ikke længere var medlem af Nye Borgerlige.

– Jeg er ude af partiet. Helt ude, bekræfter han først over for Bornholms Tidende.

Philip Brandt fortæller, at han er blevet ekskluderet, fordi partitoppen i Nye Borgerlige er utilfreds med hans fortsatte kritik af myndighedernes håndtering af coronavirus. Brandt er blandt andet modstander af at lade sig vaccinere.

I juli frataget sit planlagte spidskandidatur ved kommunalvalget på grund af et kontroversielt Facebook-opslag om Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm. Philip Brandt fortæller, at hans holdning til coronavirus også ligger bag, at han nu er blevet smidt helt ud af Nye Borgerlige.

– Jeg blev ringet op af Nye Borgerliges sekretariatschef tirsdag i sidste uge. Han sagde, at "Du har jo levet på tålt ophold i partiet siden i sommer", fortæller Philip Brandt.

– Jeg havde haft fuld forståelse for, hvis de havde gjort det i juli, for jeg gik klart over stregen i forhold til partiets linje omkring corona dengang. Men siden da har jeg holdt mig i skindet, arbejdet rimelig hårdt i kulissen og taget en for holdet, siger han.

– Sekretariatschefen sagde også, at "Du er jo gået ud i konspirationsteorierne omkring corona". Og det er da i hvert fald rigtigt, at jeg er blevet ved at ytre mig om corona, også efter jeg blev frataget spidskandidaturet: Jeg var ikke på kandidatholdet, så jeg tog mig den frihed at fortsætte med corona-kritik.

Ny corona-kontrovers

I den forbindelse fortæller Philip Brandt, at han for nylig igen ytrede sig om coronavirus på en måde, der fik opmærksomhed hos Nye Borgerliges øverste ledelse – og at det er det forløb, der er gået forud for, at nu er blevet ekskluderet.

– For et lille stykke tid siden skrev jeg, at sundhedsmyndighedernes kampagne om coronavacciner rettet mod børn er ulovlig. Den udtalelse havde partiet fået et responsum på to juraprofessorer fra Syddansk Universitet. I deres responsum skrev de, at der ikke er en finger at sætte på sundhedsmyndighedernes vaccinekampagne over for børn, fortæller Philip Brandt.

– Det responderede jeg så på, sagligt og også juridisk. Og ikke desto mindre vælger forretningsudvalget i Nye Borgerlige at kalde mig en del af en konspiration og ekskludere mig på det grundlag.

Selv mener Philip Brandt imidlertid, at han i mindst lige så høj grad er blevet ekskluderet af nogle helt andre grunde.

– De ekskluderer mig, fordi nogle i partitoppen har siddet og ventet på chancen for at få mig smidt helt ud, siger han.

– Når de på så tyndt et grundlag vælger at smide mig ud, er det fordi de også har skævet til valgresultatet på Bornholm. Jeg tror ikke, at de ville have gjort det, hvis vi var kommet ind i kommunalbestyrelsen. Men de ser sådan på det, at vi ikke leverede varen.

– Jeg har ikke noget at bebrejde den politiske del af partiet. Det er mere kulturen og den organisatoriske del. Vi ser også nu, at folk trækker sig på stribe over hele landet nu efter valget, og at mange af dem er utilfredse med kulturen i partiet, siger Philip Brandt.

Brandt afviser skygge-ledelse

En kilde med nært kendskab til forholdene hos Nye Borgerlige Bornholm fortæller Bornholms Tidende, at Philip Brandt er blevet ved at deltage i bestyrelsesmøder, også efter at han i juli blev frataget sit spidskandidatur for partiet ved november måneds kommunalvalg.

Ifølge denne kilde har Philip Brandt også i tiden efter juli "i praksis kørt butikken" Nye Borgerlige Bornholm. Det afviser Philip Brandt imidlertid.

– Nej, det er ikke rigtigt. Men op til kommunalvalget har jeg siddet i nogle politiske arbejdsgrupper, og i den egenskab har jeg også været med ved bestyrelsesmøder, siger han.

– Der ikke noget usædvanligt i, at folk udenfor bestyrelsen har deltaget i bestyrelsesmøder uden stemmeret, fordi de har siddet i nogle arbejdsgrupper, sådan som jeg også har gjort det, siger Philip Brandt.

Han anser Nye Borgerlige Bornholms situation netop nu for at være ret dyster.

– Jeg vurderer det sådan, at Nye Borgerlige nu ligger i ruiner på Bornholm. For de, der har arbejdet for at etablere partiet på Bornholm, er alle sammen ude nu, siger Philip Brandt.

Frigioni ud af bestyrelsen

Indtil i sidste uge var Gitte Evy Frigioni både spidskandidat og næstformand for Nye Borgerlige på Bornholm. Nu er hun ingen af delene længere.

– Jeg er trådt ud af bestyrelsen for Nye Borgerlige Bornholm, men jeg har ikke meldt mig ud af partiet. Men det kan da godt være, at der skal nogle andre og friske kræfter til nu, siger Gitte Evy Frigioni.

– Det er partiets organisatoriske del helt oppe på topplan, som jeg kritiserer. Det er ikke det rent politiske, siger hun.

– Vi føler os svigtet af hovedbestyrelsen. For vi har fire folketingsmedlemmer, og så betyder det meget, at de kommer ud og støtter os under sådan en valgkamp, som vi lige har haft. Men det gjorde vores folketingsmedlemmer ikke.

– Der mangler støtte til kandidaterne. Det blev for arrogant og topstyret. Partiets organisation fulgte heller ikke op på, hvorfor det lykkedes at komme i kommunakbestyrelsen nogle steder, men ikke andre steder, siger Gitte Evy Frigioni.

– Jeg synes, at det var ærgerligt, at der ikke var den støtte og opbakning, som vi havde brug for. Det må man så sende et signal om, og det har jeg så gjort.

Det var fredag ikke muligt at få en kommentar fra lokalformand Charlotte Friberg Henriksen.