Ny genåbningsplan kommer for sent: 'På selve dagen står den bare på brunch'

Ny genåbningsplan kommer for sent: 'På selve dagen står den bare på brunch'
Årets konfirmander vil på trods af den nye genåbningsplan stadigvæk holde en anderledes konfirmation, end den deres ældre søskende, fætre og kusiner har oplevet. Fra vestre mod højre er skoleeleverne fra Rønne Privatskoles 7.y: Mads Nørregaard, Leia Rasmussen og Jonatan Andersen. Foto: Jacob Jepsen.
| ABONNENT | 18. APR 2021 • 13:22
| ABONNENT
18. APR 2021 • 13:22

GENÅBNING

Når trosbekendelsen er sagt, nadveren givet og de unge konfirmander rejser sig fra alteret, er det for hver især at tage hjem til deres første store fest for dem selv. De unge mennesker har i løbet af 13-14 år gennemlevet en voldsom udvikling fra spæd til teenager. Nu er de selvstændige individer med holdninger og drømme, hvilket deres løfte til gud netop cementerer. Det er stort, og det skal fejres.

Men dette års konfirmander må nøjes med en lidt anderledes fejring.

– Jeg er meget ked af, at jeg ikke kan få det samme. At jeg ikke kan lave alt det, man plejer efter kirken. Med at tage billeder sammen, og at blive kørt i et eller andet køretøj ud til det sted, hvor man skal holde en stor fest og nyde dagen samme med alle dem, man gerne vil være sammen med. Vi får bare ikke det samme. De fleste fra klassen holder bare en brunch derhjemme med de nære, siger 14-årig Leia Rasmussen.

– Ja, det gør vi også, siger 13-årig Mads Nørregaard.

I 13-årig Jonatan Andersens familie er der tradition for at holde konfirmationsfesten på hans farmor og farfars store gård ved Olsker.

– Men det kan jeg ikke komme til. For det første, fordi vi bliver alt for mange, og for det andet fordi min farmor og farfar er ved at være gamle, og vi er bange for corona.

– Til mine brødre og fætres konfirmation har der været rigtig mange gæster, hvor vi har slået telt op ude på gården og hygget os. Men det har corona forhindret os i, og det er bare irriterende. For jeg havde håbet, jeg kunne få samme oplevelse som mine brødre.

Jonatan Andersen. Foto: Jacob Jepsen.

Festen ligger senere

De tre er klassekammerater fra 7y på Rønne Privatskole, og de skal konfirmeres den 30. april, men festen holder de senere.

Leia Rasmussen holder fest den 22. maj, Jonatan Andersen den 12. juni, mens Mads Nørregaard har inviteret sin familie til at komme den 7. august.

Sammen med deres klassekammerater begyndte de at gå til konfirmationsforberedelse i begyndelsen af skoleåret, men måtte med coronanedlukningen holde pause fra undervisningen i fire uger.

For Mads Nørregaard betød nedlukningen og den usikkerhed den skabte, at hans fest blev udskudt. Det fik han at vide lige efter jul.

– Min mor kom op på mit værelse og sagde "Vi kan desværre ikke holde din fest den 30. april, så vi har snakket om den 7. august.

Derudover måtte han skære ned på gæstelisten.

– Men så fik vi at vide her i dag, at vi godt måtte få lidt flere gæster, siger Mads Nørregaard, som derfor vil sende flere indbydelser ud.

Hjemme hos Leia Rasmussen fik nedlukningen også konsekvenser.

– Efter vi havde udsendt invitationerne, blev vi nødt til at udskyde festen. Så var jeg sådan, at vi skulle prøve at holde det så tæt på konfirmationen som overhovedet muligt, og så faldt datoen på den 22. maj.

Jonatan Andersen slap tilgengæld for at udskyde sin fest. For en sikkerheds skyld havde han i forvejen lagt datoen senere end konfirmationen, da han gerne vil have så meget af familien med som muligt.

– Der kommer ret mange. Vi bliver omkring 60-65.

Fredagens nye genåbningsplan betyder, at forsamlingsloftet dagen før hans fest hæves fra 50 til 100. Men Jonatan Andersen tør stadig ikke vide sig sikker.

– Vi ved jo ikke, om det bliver udskudt på grund af stigende smitte, og vi er stadig lidt bange for, at det ender med, at vi ikke må være så mange.

Hvad har i sagt til gæsterne i den forbindelse?

– Vi har sagt, at vi undskylder, hvis vi bliver nødt til at skære ned. Men det er lidt mærkeligt, hvis man har inviteret folk til sin konfirmation og så må sige til dem, at de ikke kan komme alligevel, siger Jonatan Andersen.

Troen er vigtig

For de tre skolelever handler konfirmationen ikke bare om at få en stor fest og nogle penge ind på opsparingen. De er troende, og deres trosbekendelser betyder noget for dem.

– Jeg siger ja til at holde af gud resten af mit liv, lyder det for eksempel fra Leia Rasmussen.

Jonatan Andersen er først fornylig blevet døbt, da hans forældre besluttede, han selv skulle vælge, om han ville ind i folkekirken.

– Tro for mig er at vide, at jeg altid har gud ved min side, hvis jeg er bange eller ked af det, så kan jeg tale med ham. Eller hvis jeg ligger og er ked af det, så hjælper det at bede, siger den 13-årig skolelev.

Der er noget ved kristendommen, som Mads Nørregaard gerne vil tro på, mens andet med hans ord ”virkelig er helt væk”. Alligevel hælder han mest til at tro, også fordi tro ikke er bindende.

– For begge mine forældre, ja nærmest hele min familie har sagt ja, og så har de sagt, at man altid bare kan melde sig ud af folkekirken, hvis man får lyst til det, hvis man ikke føler, man gider det mere.

Leia Rasmussen. Foto: Jacob Jepsen.

Blå mandag i august

Konfirmationen og festen er to ud af tre traditionsrige elementer ved den danske konfirmation. Det sidste er blå mandag. Den er for 7y udskudt til august. De tre klassekammerater har indtil videre fået at vide, at deres blå mandag også ender med en skrabet udgave.

– Jeg er på en måde lidt lige glad med, at det er blevet udskudt, men jeg synes, det er lidt irriterende eller træls, at vi ikke kunne lave lige så meget. For jeg havde forventet en stor fest, hvor jeg kunne være sammen med mine klassekammerater, og vi kunne hygge os, siger Mads Nørregaard.

De tre fortæller, at coronanedlukninger har gjort, at restauranter og lignende har været tilbageholdende med at tage imod hele klassen på én gang.

Så de har afvist jer på forhånd, men det tror I ikke ændrer sig nu her?

– Det må vi se. Det kunne jo være fedt, hvis de gør, siger Jonatan Andersen.

Leia Rasmussen tror også, at det kommer til at gøre en forskel, når de fleste danskere har fået stikket med coronavaccinen.

– Efter sommerferien er det vores tur til at blive vaccineret, og så må vi jo håbe, at det åbner op for, at vi kan komme mere ud, siger hun.

Mads Nørregaard. Foto: Jacob Jepsen.