Nu må chefen kræve coronapas: Nogle gør det – andre gør ikke

Nu må chefen kræve coronapas: Nogle gør det – andre gør ikke
En ny lov giver virksomhederne mulighed for at kræve coronapas af deres ansatte. Hos Jensen Denmark, der har 350 ansatte på Bornholm, vil man dog ikke benytte sig af den mulighed, fortæller direktør Morten Rask. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 26. NOV 2021 • 15:30
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
26. NOV 2021 • 15:30

Virksomheder må kræve coronapas af deres ansatte, så længe corona kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Hos en af Bornholms store virksomheder, Jensen Denmark, har man dog ikke tænkt sig at kræve, at de ansatte kan fremvise coronapas. I hvert fald ikke endnu.

 

Nu må virksomheder kræve, at deres ansatte kan fremvise et coronapas. Det besluttede et bredt politisk flertal – undtagen Nye Borgerlige og Frie Grønne – ved en hastebehandling i Folketinget torsdag.

Hensigten med loven er, at den skal skabe større tryghed på arbejdspladserne og med regeringens ord sørge for "at give virksomhederne mulighed for at mindske risiko for spredning af coronasmitte blandt de ansatte og tab af omsætning".

Hos Jensen Denmark, der har 350 ansatte på Bornholm, vil man dog ikke benytte sig af den mulighed, loven har givet dem. Det fortæller Morten Rask, der er direktør i Jensen Denmark.

– Det gør vi ikke, fordi vi kom godt igennem sidste år uden smitteudbrud, hvor ingen var vaccinerede. Derfor mener vi ikke, det er nødvendigt at kræve det nu, siger han.

Vil ikke øge kløft

Ifølge Morten Rask var de i ledelsen ikke i tvivl om beslutningen.

Han fortæller, at ledelsen ikke vil bidrage til en splittelse mellem medarbejderne.

– Vi ønsker ikke, med det kendskab vi har lige nu, at bidrage til at øge kløften mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede, siger han.

Jensen Denmark holder også fast i at afholde julefrokost. Her bliver det dog med krav om coronapas.

– Sidste år var vi meget hurtige til at aflyse ting, men i år har vi besluttet, at vi holder fast i det, der er planlagt. Vi har ikke lyst til at skabe dårlig stemning. Det kan godt være, vi bliver klogere og må revurdere senere, men lige nu holder vi fast i at fortsætte som planlagt, siger Morten Rask.

Ingen modstand fra medarbejdere

Han har endnu ikke oplevet modstand mod beslutningen om ikke at kræve coronapas, men er klar over, at alle måske ikke er enig med ham.

– Ligegyldigt hvilken beslutning, man træffer, så er der altid nogen, der er af en anden opfattelse og synes, det er for dårligt, at man kræver coronapas, eller at man ikke kræver coronapas. Hvis der er modstand mod beslutningen, er det typisk tillidsrepræsentanten, der kommer med det, men det har jeg ikke oplevet i forhold til det her. Der har været nogle få spørgsmål, men der er ikke kommet nogen holdning i en bestemt retning. Men det er mit indtryk, at de fleste selvfølgelig gerne vil have, at så mange som muligt bliver vaccineret, siger Morten Rask.

Refractories vil se coronapas

Omvendt ser det ud hos Hasle Refractories.

Her vil man bede de ansatte om at fremvise coronapas fra på tirsdag, fortæller direktør Karen Bladt.

– Det gør vi, fordi corona er en samfundskritisk sygdom, og fordi vi gerne vil beskytte vores medarbejdere og vores virksomhed. Man skal kunne gå trygt på arbejde, siger hun.

Hvis medarbejderne er vaccinerede kan de nøjes med at fremvise coronapasset en enkelt gang, mens dem, der ikke er vaccinerede, skal fremvise det en gang om ugen, oplyser Karen Bladt.

Udmeldingen har ifølge hende ikke mødt nogen modstand blandt medarbejderne.

– Nej, det er min klare fornemmelse, at der er stor opbakning fra medarbejderne, siger hun.

Almeborg og slagteriet er uafklarede

Hos Danish Crown, der beskæftiger cirka 200 medarbejdere på slagteriet i Rønne, har man endnu ikke besluttet, om man vil kræve coronapas eller ej. Det oplyser Jens Hansen, der er kommunikationschef hos Danish Crown.

Det samme gælder for virksomheden Ole Almeborg. Ifølge Michael Almeborg skal virksomhedens samarbejdsudvalg drøfte, hvordan de vil håndtere situationen, når de mødes på mandag.