Nu er han borgmester: Det vil Thomas Thors gøre

Nu er han borgmester: Det vil Thomas Thors gøre
Thomas Thors. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 4. JAN 2021 • 20:30
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
4. JAN 2021 • 20:30
Den største forskel ved borgmesterskiftet vil blive, at det ikke længere vil være Winni Grosbøll, der sidder i stolen. Politisk og i forhold til Bornholms retning varsler Thomas Thors (S) som ny borgmester ikke noget nyt, fordi han vil følge de linjer, som Socialdemokratiet allerede har lagt ud under Winni Grosbøll.

Thomas Thors nævner dog også, at han vil sætte mere ind mod de narkorelaterede dødsfald blandt unge på Bornholm og om nødvendigt også sætte flere penge af til at komme dem til livs – og at han vil arbejde for, at den kommende energi-ø med store havvindmøller ud for Bornholm også kommer til at levere grønt brændstof til Bornholmslinjens færger.

Hvordan ser du den opgave, der ligger foran dig?

– Jeg ser først og fremmest de linjer, som Socialdemokratiet med Winni har lagt ud på nogle meget væsentlige områder: De Små Børns Bornholm og hele ældreområdet, og så har vi også prioriteret yderligere midler til både skole- og ældreområdet, siger Thomas Thors.

– Vi skal stadig prioritere hele velfærdsområdet, ikke at forglemme kultur- og fritidsområdet, der også er en meget vigtig del af strategien om at være 42.000 på Bornholm i 2028.

– Jeg ser også de store muligheder, der kommer med havvindmøllerne. Derfor skal vi også arbejde med Energi-ø Bornholm, selvom det stadig ligger seks-syv år ude i fremtiden.

Også Thomas Thors har med bekymring set narkodødsfaldene blandt en række unge på Bornholm. Dit vil han sætte mere ind på at forebygge, om nødvendigt ved at tilføre flere penge til arbejdet.

– Med nogle af vores unge har vi desværre haft eksempler på nogle fatale forløb, hvor vi skal se hvad vi kan gøre for at forebygge. Vi skal afdække, hvad vi kan gøre af forebyggende ting for at kunne undgå, at flere forældre må tage afsked med deres børn, siger han.

– Der bliver allerede gjort meget, men vi skal se, om vi ikke kan blive endnu bedre til at spotte tegn på mistrivsel, og at unge er ude i et misbrug.

Med i hvert fald de fleste af de unge, der døde, vidste man jo godt, at de var ude i et misbrug?

– Ja, men ikke desto mindre kan man godt lære og spørge, om man har gjort noget forkert, og om man kan gøre noget andet.

Er du også parat til at tilføre flere ressourcer til at forebygge misbrug blandt unge?

– Vi er meget optaget af, at de her dødsfald ikke skal gentage sig. Hvis en ny strategi kræver ekstra ressourcer, må vi jo finde dem, siger Thomas Thors.

Winni og jeg er ikke ens - men

Hvilke konkrete opgaver vil du fokusere på?

– Jeg vil godt nævne hele ældreområdet igen, og diskussionen om sagsbehandlingstiden med byggesagerne er også noget, som vi skal være opmærksomme på. Det er jo ærgerligt, at vores ellers meget velfungerende administration på det her punkt ikke er tilfredsstillende for brugerne. Vi har allerede sat flere midler af, og jeg håber, at der kommer noget fremdrift?

Kan ventetiderne med byggesagerne komme ned før kommunalvalget i november?

– I og med at vi har sat flere ressourcer af, vil vi forhåbentlig se en positiv udvikling. Men det kommer også an på hvor stor en interesse, der vil komme for at bygge på Bornholm. Det er i hvert fald bestemt vores intention at få forkortet de her sagsbehandlingstider, siger Thomas Thors.

Hvordan vil vi ellers komme til at mærke, at du er blevet borgmester?

– Man vil først og fremmest mærke det ved, at det ikke er Winni, der er borgmester længere.

– Jeg er en ældre herre, må jeg erkende. Men jeg kommer også med en erfaring, som jeg håber kan komme kommunalbestyrelsen til gavn.

Hvad vil du gøre som Winni Grosbøll, og hvad vil du gøre anderledes?

– Det er jo sådan, at vi har haft et tæt makkerskab. Meget af det, som vi har lavet, har jeg været inde over. Så jeg tror egentlig ikke, at jeg kommer til at ændre på alverden.

– Det er jo også grundlæggende vores politiske udgangspunkt, der afgør vores stilling, når vi skal afgøre det ene og det andet. Så jeg vil køre Socialdemokratiets stil videre.

Handler det da mere om partier end om personer?

– Selvfølgelig er der forskel på Winni og jeg. Men jeg kan ikke komme i tanker om nogen sager, som vi har set forskelligt på.

Hvad er din vision for Bornholm, og hvordan vil du forfølge den?

– Vi skal være en bæredygtig ø, tage vare på vores natur og udnytte den kommende elektrificering, som vi får, til at få banket vores CO2-udledning ned. Jeg vil også arbejde for, at den kommende energi-ø også kommer til at fremstille grønt brændstof til Bornholmslinjen. Og så har vi jo også vores overordnede vision om, at vi skal være nogle flere på Bornholm.