Ministers besked til minkavler, der lever af sin mands pension: Der bliver arbejdet på højtryk

Ministers besked til minkavler, der lever af sin mands pension: Der bliver arbejdet på højtryk
Staten arbejder på højtryk for at få udbetalt erstatning til de tidligere minkavlere. Det svarer minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) på et spørgsmål fra folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V). Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 23. NOV 2021 • 11:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
23. NOV 2021 • 11:30

Tidligere minkavler har fortalt til Tidende, at hun lever af sin mands pension, mens hun venter på erstatning. På den baggrund har folketingsmedlem Peter Juel-Jensen stillet en række spørgsmål til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S), som nu har svaret.


Der bliver arbejdet på højtryk for at sikre, at landets minkavlere hurtigst muligt får udbetalt deres erstatningerne, og at de får en fair og grundig behandling. Det er hovedbudskabet i et svar, som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) har givet Peter Juel-Jensen (V). Det bornholmske folketingsmedlem havde stillet ministeren en række spørgsmål på baggrund af tidligere minkavler Linda Mortensens udtalelser til Tidende, hvor hun blandt andet fortalte, at hun lever af sin mads pension, mens hun venter på sin erstatning.

Peter Juel-Jensen spørger blandt andet, hvornår Linda Mortensen kan forvente at få sin erstatning, og om ministeren overvejet at udbetale en pæn del af den forventede erstatning, således at minkavlerne har et livsgrundlag.

Af Rasmus Prehns svar fremgår det, at udbetalingen af erstatning til minkavlerne fordeler sig i flere spor. På nogle områder er udbetalingerne i gang, på andre afventer staten fortsat. Fødevarestyrelsen har pr. 11. november udbetalt cirka 2,2 milliarder kroner. Beløbet dækker over vederlag for aflivning af mink og eventuel rengøring og desinfektion, forskud på erstatning for skindværdien, tempobonus og driftstabserstatning.

Omkostninger i bero

Det er Fødevarestyrelsens forventning, at den kan påbegynde udbetalingerne af forskud på nedlukningserstatning og lukkeomkostninger i år. Det forudsætter dog, at bekendtgørelsen herom bliver udstedt. Det forventes, at den endelige nedlukningserstatning er udbetalt til alle minkavlerne senest tre år efter, at taksationskommissionerne, der skal udmåle erstatning og kompensation til minkvirksomheder, er nedsat, fortæller ministeren i sit svar til Peter Juel-Jensen.

Han svarer ikke konkret på, om han finder det rimeligt, at Linda Mortensen bliver efterladt uden indtægt og skal lade sig forsørge af sin mand, efter staten har lukket hendes erhverv.

Peter Juel-Jensen har også spurgt, om ministeren har taget initiativ til, at tidligere minkavleres omkostning til det offentlige sættes i bero, indtil erstatningerne er gjort op, for eksempel barselsfond, ejendomsskatter og grundskyld.

Rasmus Prehn svarer, at tidligere minkavlere kan få dækket omkostninger til passiv bevarelse og nødtørftigt vedligehold, indtil erstatnings- og taksationskommissionerne har truffet afgørelse om udmåling af erstatning og kompensation, og at regeringen har lagt op til, at de omkostninger blandt andet omfatter skatter og afgifter, der er nødvendige for at besidde aktiverne.

En vis aktivitet

Spørgsmålet om barselsfonden er gået videre til fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S). Han svarer, at hvis en person har haft selvstændig virksomhed i 2020, vil personen blive opkrævet bidrag til barselsudligningsordningen i 2021, uanset om virksomheden derefter er lukket ned.

Det samlede maksimum for barselsdagpenge er 231.920 kroner pr. år. Hvis man ikke har et samlet resultat fra selvstændig virksomhed for 2021, som overstiger det beløb, vil man ikke blive opkrævet bidrag i 2022.

Derfor vil borgere uden eller med begrænset aktivitet som selvstændigt erhvervsdrivende ikke være omfattet af ordningen. Minkavlere, som er nedlukket og uden aktivitet, vil falde under denne kategori. På den baggrund har regeringen ikke planer om at ændre ordningen, svarer Mattias Tesfaye.