Masser af regn er en god nyhed for havørreder

Masser af regn er en god nyhed for havørreder
Denne havørre måtte i november kæmpe hårdt for at komme op i Muleby Å/Bagge Å. De seneste ugers meget nedbør har gjort forholdene meget lettere for ørrederne. Arkivfoto: Mikael Vang
| ABONNENT | 20. JAN 2021 • 14:56
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
20. JAN 2021 • 14:56

NATUR

Mange synes nok, at det er noget kedeligt med den seneste tids megen regn. Men andre er glade – for eksempel havørreder og lystfiskere.

Bornholms Tidende bragte sidst i november 2020 billeder af havørreder, der kæmpede hårdt for at komme op i bornholmske vandløb. Men manglende vand gjorde det svært, og i lystfiskerkredse var der bekymring.

– Vi får en dårligere årgang af havørreder og på længere sigt kan det blive et endnu større problem, at der bliver ubalance i økosystemet, sagde Erik Thorsen fra Vandpleje Bornholm blandt andet.

Nu lyder der mere optimistiske toner fra Erik Thorsen efter en meget våd start på 2021.

– Det har ændret sig temmelig meget siden november. Der kommer masser af ørreder op i vandløbene mange steder, og det er godt at se. Så må vi bare håbe, at der bliver med at være vand i vandløbene, så ørrederne kan nå at formere sig og vokse op, siger Erik Thorsen.

Bedre end frygtet

Havørrederne søger op i åerne for at gyde i november og december og noget af januar. De små ørreder (smolt) lever i åerne i to år, inden de søger ud i havet. Senere søger de som voksne tilbage til de åer, hvor de blev født, for selv at gyde og sørge for en ny generation.

– Det er måske lidt sent, at vi har fået alt det vand, men hellere det end slet ikke. Det kan være, at denne årgang bliver en smule mindre end normalt. Men til gengæld er der færre om føden i åerne, og så kan det være, at resultatet alligevel bliver bedre, end man kunne frygte, mener Erik Thorsen.

Det har dog ikke kun været manglende vand, der har været en udfordring for havørrederne.

– Nogle sæler har opdaget, at der er et spisekammer uden for åmundingerne, når ørrederne er på vej op. Især ved de store åer, Læsåen og Øle Å, har man mulighed for at se en del sæler, og de tager godt fra. Skarverne har også fundet ud af det. Men det kan man desværre ikke gøre noget ved, siger Erik Thorsen.

 

530

Bornholm var den region i landet, hvor der kom mindst nedbør i 2020, nemlig 530 millimeter i gennemsnit i regionen, oplyser DMI.

På landsplan faldt der i gennemsnit 770 millimeter nedbør, hvilket er på normalt niveau. Der er dog store forskelle på landsdelene. Regionen Midt- og Vestjylland fik mest nedbør med 967 millimeter.