Leder: Hvad har Rusland gang i over Bornholm?

Leder: Hvad har Rusland gang i over Bornholm?
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 10. OKT 2020 • 10:15
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
10. OKT 2020 • 10:15
LEDER

Fredag den 28. august sent på eftermiddagen fulgte et russisk kampfly af typen Su-27 – lettet fra Kaliningrad – et amerikansk B52-bombefly ind over dansk luftrum ved Bornholm.

Amerikanerne deltog i en større øvelse med seks andre jagerfly, som fløj over alle 30 Nato-lande sammen med 80 andre fly fra Nato-landene.

Det fremgik af oplysninger fra Natos Allied Air Command, der kaldte det en alvorlig krænkelse af et Nato-medlems luftrum.

– Episoden demonstrerer Ruslands manglende respekt for internationale normer og de allieredes luftrum, lød det fra general Jeff Harrigian, kommandør i Natos Allied Air Command. Ifølge Nato var episoden den første af sin slags i adskillige år og markerede et “nyt niveau for provokerende russisk adfærd”. Og Jeff Harrigia veg ikke tilbage fra at varsle, at Nato var klar til at reagere.

– Vi forbliver årvågne og er klar til at beskytte Natos luftrum 24/7, tilføjede han.

Hvis man lige overvejer den situation, så fremstår den samlet set særdeles ubehagelig. Ikke mindst for bornholmerne.

 
Hvordan kan vi få løsnet for
spændingerne, så Bornholm ikke
igen skal være centrum for stormagter,
der viser militære muskler frem?

 

Bornholm Tidende henvendte sig derpå til den russiske ambassade i Danmark med flere spørgsmål. Rusland henviste til, at landet overholder og respekterer andre staters suverænitet herunder Danmarks. Og understregede, at flyet ikke havde været inde i dansk luftrum. Til gengæld, replicerede russerne, har USA og Nato øget deres luftfart nær de russiske grænser, blandt andet i de arktiske havområder og Østersøen. Russerne henviste til et forslag om at mindske spændingerne i regionerne mellem Rusland og Nato.

Hvad er op og ned?

Vi interviewede major Karsten Marrup, chef for Forsvarsakademiets Center for Luftoperationer, der forklarede, at episoden kan skyldes to ting. En fejl eller en provokation. Han hældte mest til, at det skyldes en fejltagelse fra den russiske pilot, fordi russerne ikke har en interesse i at eskalere spændingerne.

Vort lokale folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), der sidder i Folketingets forsvarsudvalg, efterlyste hurtigt en reaktion fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

– Vi skal sige fra, også af hensyn til andre små lande, der står i samme situation, lød det.

Og nu ser det ud til, at Jeppe Kofod får muligheden for at spørge russerne direkte, hvad de har gang i over Bornholm. Fredag mødtes han med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i Moskva. Her skulle de blandt andet diskutere sikkerheden i Østersøen og Arktis.

– Vi har flere alvorlige sager, hvor danske interesser er på spil, og hvor det er vigtigt, at jeg tager dem op direkte med Lavrov. Det gælder især den uacceptable krænkelse af dansk luftrum ved Bornholm i august, lød det direkte fra ministeren.

Det er vigtigt for bornholmerne, at sagen bliver forfulgt og fastholdt. Vi ser frem til, at udenrigsministeren melder tilbage: Hvordan lyder forklaringen fra Rusland? Og måske vigtigere: Hvordan kan vi få løsnet for spændingerne, så Bornholm ikke igen skal være centrum for stormagter, der viser militære muskler frem. Den rolle, vil vi gerne være fri for.