Leder: Husk – hverdagen er ikke blevet normal

Leder: Husk – hverdagen er ikke blevet normal
God afstand på Store Torv. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 23. APR 2020 • 11:29
Af:
redaktionen
| ABONNENT
23. APR 2020 • 11:29
Dilemmaet er åbenlyst:

– Vi er selvfølgelig glade for, at vi har noget at lave.

Sådan lød det fra Erik Kristensen i gårsdagens avis. Han er ansat i XL Byg Allinge. Og de har for tiden rigtigt meget at se til, ligesom Bornholms øvrige forretninger for håndværkere og gør-det-selv-folket. Vejret er godt, nogle mennesker har fået ekstra tid i hjemmet, haven kalder og køkkenet skal også have en tur.

Vi har ganske enkelt besluttet os for at vores reder skal shines gevaldigt op.

 
Kan vi ikke tage
lidt mere hensyn
til hinanden? Igen!

 

Det er Erik Kristensen og hans kolleger glade for. Men – for der er et stort og larmende men – det lyder også fra ham:

– Jeg synes ikke, det er i orden, at man kommer tre gange på en formiddag, eller at man tager hele familien med, lød fortsættelsen fra ham.

I et enkelt tilfælde har han sågar sendt tre familiemedlemmer ud af butikken, og bedt den fjerde om at klare handlen selv.

Hvordan var det nu daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen sagde det i nytårstalen i 1998:

– Kan vi ikke gøre det lidt bedre?

Dengang talte Nyrup om at vi skulle modarbejde stress og jag i hverdagen. Hans ord kan sagtens trække op til i dag og bruges i den aktuelle virus-krise.

Kan vi ikke tage lidt mere hensyn til hinanden? Igen!

For det er som om, at vi har sænket paraderne og tror at hverdagen er blevet normal igen. Det er den ikke. Smittefaren er ikke forsvundet, fordi vi har været gode til at holde smitten ned. Smittefaren bliver kun mindre – dag for dag – hvis vi forsat tager hensyn og tænker os om.

Man kan også sige det på den måde, at vi godt nok har fået noget hverdag tilbage, men den er ikke normal. Det er stadigvæk en ny slags hverdag. Og den kommer til at være her længe.

Lad nu være med at gøre indkøb til en familieudflugt. Der er mennesker, der er nødt til at være på arbejde, for at betjene os. De fortjener, at vi til gengæld viser den respekt, at vi ikke hver især er med til at øge risikoen for at de bliver ramt af en sygdom, der kan ramme meget hårdt, hvis den rammer.

Lad os lige gøre opråbet fra Erik Kristensen til et generelt livsråd, der handler om almindelig dannelse og pli. Han siger:

– Det er ikke super sjovt at gå på arbejde for tiden. Jeg er ret bekymret for, at en af os bliver lagt ned med corona.

Det er alvorligt ment. Og vi kan godt gøre det lidt bedre.