Ja tak til vandhuller og hundeluftning – nej tak til råger, myg og fluer

Ja tak til vandhuller og hundeluftning – nej tak til råger, myg og fluer
Mugen Adler, landskabsarkitekt og kommunal projektleder på områdefornyelsen i Aakirkeby, har fået landskabsforvalter Morten Bach Jørgensen med på folkeskovsprojektet. Foto: Berit Hvassum
SKOVREJSNING | AAKIRKEBY | ABONNENT | 22. SEP 2021 • 15:00
SKOVREJSNING | AAKIRKEBY | ABONNENT
22. SEP 2021 • 15:00

Tirsdagens borgermøde på Kanns Hotel viste, at der stort set er enighed om indretningen af den kommende folkeskov i Aakirkeby.


Hvis alt går vel, kan arbejdet med at plante træer og grave vandhuller i den nye Folkeskov i Aakirkeby påbegyndes allerede i år.

Det er konklusionen efter kommunens workshop, som trak 23 borgere til Kanns Hotel i Aakirkeby tirsdag aften.

Folkeskoven kommer til at ligge i ske med den eksisterende Kannikeskov og får efter planen et areal på 3,5 hektar ud af et samlet areal på 5,6 hektar. Det øvrige areal går til skovbryn, lyse områder, stier, jordhøje og vandhuller.

Vigtigt med ordentlige stier

Morten Bach Jørgensen, landskabsforvalter i Bornholms Regionskommune, gennemgik indledningsvist de overordnede elementer på overhead, og der blev især spurgt ind til vandhullernes dybde, stiernes beskaffenhed og sammenhængen med den eksisterende skov, som blandt andet er tilholdssted for en stor rågekoloni.

– Det er ufattelig vigtigt at prioritere ordentlige stier, sagde en tilhører med tanke for tilgængeligheden for borgere med rollator, barnevogne og kørestole.


Den kommende folkeskov skal efter planen gøres tilgængelig ved hjælp af et to kilometer langt stisystem. De stiplede linjer markerer hvor stierne kan ligge, og der er også en foreslået placering for den kommende hundelufterpark. Foto: Berit Hvassum


Et klimavenligt projekt

Biologen Michael Stoltze, der er født og opvokset på Bornholm, var mødt frem for at stille sin viden om biodiversitet og insekter til rådighed.

– Jeg holder lav profil, for jeg bor ikke i Aakirkeby, men jeg synes, det er et fantastisk spændende og klimavenligt projekt, fordi træer binder kulstof. Men man skal også tænke på at etablere åbne arealer med plads til sommerfugle og blomster, uden at det skal blive til en have, lød det fra Michael Stoltze, der for nylig har udgivet en bog om biodiversitet sammen med Mona Klippenberg.

– Vi vil gerne have sommerfugle og insekter, men vi vil ikke have fluer og myg, og heller ikke flere høje træer, for så bygger rågerne rede, kommenterede Pia Rifbjerg, der for nylig er flyttet fra Nyker til Aakirkeby, blandt andet for at slippe for larmen fra en lokal rågekoloni i Nyker.

Der er imidlertid ikke så meget at gøre ved rågerne, sagde Morten Bach Jørgensen.

– De er flyttet ind i byerne, fordi der ikke er føde til dem på landet længere, pointerede han.


Pia Rifbjerg, der lige er flyttet til Aakirkeby, er stor tilhænger af den kommende folkeskov. Men husk at anlægge ordentlige stier, så folk med rollator og barnevogne kan komme frem, sagde hun på tirsdagens borgermøde. Foto: Berit Hvassum 


Start i november

Den efterfølgende snak viste, at der er enighed om, at der skal etableres to vandhuller og en hundelufterpark i den nye folkeskov. Der var ligeledes stemning for at indgå et samarbejde med skolerne og børnehuset i byen om at lave et børneinvolverende projekt i skoven.

En arbejdsgruppe med Morten Bach Jørgensen i spidsen afventer nu de sidste tilladelser fra kommunen. Forløbet kræver to høringsperioder, men håbet er, at arbejdet med at etablere folkeskoven kan starte allerede i november.

 


Rammerne

Natur- og miljøudvalget vedtog i juni, at der skal etableres en folkeskov i Aakirkeby på op til 5,6 hektar.

Området, hvor skoven skal ligge, er ejet af kommunen og strækker sig i en bue bagom Kannikeskoven, fra Rønnevej i nord til Violvej og Tulipanvej i syd og vest.

Den endelige sammensætning af skoven afklares i dialog mellen kommunen og borgerne i Aakirkeby.

Rønne Havn giver 9,6 kroner i tilskud per træ via en aftale med fonden Growing Trees Network, der netop har til formål at rejse skov på offentligt ejede arealer.

Den nye folkeskov er en del af det igangværende områdefornyelsesprojekt i Aakirkeby.