Gudhjem Museum klar med ny udstilling om Christiansø
"Christiansø i horisonten", maleri af Ernst Køie. Pressefoto: Gudhjem Museum

| GRATIS
15. JUN 2021 • 05:39
Af: Marie Hofman

Gudhjem Museum klar med ny udstilling om Christiansø

KULTUR

Gudhjem Museum er atter klar med en ny udstilling, der denne gang sætter fokus på Christiansø. Det oplyser museet i en pressemeddelse.

Udstillingen bærer titlen "Øen i horisonten – Christiansø og turen dertil" og henviser til, hvordan Christiansø opleves set fra Gudhjem.

Den rummer blandt andet en kunst- og kulturhistorisk del.

– Efterhånden som vi dykkede ned i materialet til udstillingen, kom der hele tiden nye facetter frem, og mange ideer til udstillingens indhold blev endevendt. Vi kunne være blevet ved med at bygge nye fortællinger på, men tiden og ressourcerne satte deres naturlige begrænsning, udtaler Ole Stigemo, koordinator for museumsdriften, i pressemeddelsen.

Kulturhistorie om Christiansøfarten

Kernen i projektet er at vise kunst og berette om kunstnerlivet i den lange periode, hvor Christiansø har tiltrukket kunstnere i stort tal. Museet har primært lånt værker fra private samlere, og gerne værker, der ikke alene skildrer naturen, men også livet på Christiansø, lyder det fra museet, der i udstillingen skildrer værker af en lang række kunstnere, hvoraf kunstneren Karl Larsen er præsenteret med flest værker. Derudover kan man dog opleve kunstnere som blandt andre Ernst Køie, Johan Fr. Tryde og Dominique Magnussen.

Som det kulturhistoriske ben i udstillingen fortælles historien om Christiansøsejladsen gennem foto og dokumenter på plancher i museets nyindviede stationsbygning.

– Udstillingen giver tilskueren en levende beskrivelse af alle de både, skibe og personer, der har fastholdt forbindelsen til øen. Navne som Neptun, Chimera, Ellen og Det Østbornholmske Dampskibsselskab vil givetvis vække talrige minder frem hos den ældre tilskuere, udtaler Finn Mogensen fra Gudhjem Lokalarkiv i pressemeddelsen.

Research medførte bog og film

Der er dermed lagt stor research i den nye udstilling, der også har kastet en bog og en film af sig.

Man kan på udstillingen derfor også opleve filmen "Skyggerne på skæret", der er produceret af Carlsenfilm, samt en nyudgivelse af bogen "De skrøbelige skjolde" af Hansaage Bøggild fra 1973, der omhandler de våbenskjolde, der i dag kan studeres i krostuen på Christiansø. Her har Gudhjem Museum opdateret bogen med farvefotos af Johnny Carlsen og tekst af Pernille Bøggild og Susanne Lund om tiden efter 1973. Udgivelsen er støttet med en donation fra Schlechs Fond og har fået titlen "Kunstnerskjoldene på Christiansø", hvoraf udsnit af bogen også vil indgå i Gudhjem Museums nye udstilling.

Museusmkoordinator Ole Stigemo glæder sig over, at man snart kan åbne dørene til den bredt funderede udstilling.

– Vi er taknemmelige for det store engagement, vi har mødt, og som har resulteret i den brede fortælling om kunsten på Christiansø og om Christiansøfartens historie, vi nu kan vise på museet. Koblingen mellem kunst og kulturhistorie med tilknytning til Gudhjem er essensen af det, vi gerne ser som Gudhjem Museums varemærke, udtaler Ole Stigemo.

Udstillingen åbner søndag den 20. juni og kan opleves til den 25. juli.Flere nyheder