Generationsskiftet: Den hårde og den bløde del

Generationsskiftet:  Den hårde og den bløde del
– Går man i tanker om, at virksomheden skal fortsætte i familiens eje eller overdrages til en nær medarbejder, er det vigtigt at være realistisk omkring, hvorvidt ens børn eller den nære medarbejder har lysten og de fornødne forudsætninger til at drive virksomheden, siger Katja Møller Petersen, ejer af Nexø Revision. Fotograf Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 16. JAN 2022 • 09:00
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
16. JAN 2022 • 09:00

Et generationsskifte kræver overblik, struktur og planlægning. Forventningsafstemningen med de nærmeste kan være svær, men nødvendig, siger Katja Møller Petersen, ejer af Nexø Revision A/S.

Overvejelserne omkring et generationsskifte opdeles typisk i en blød og en hård del, siger Katja Møller Petersen, ejer af Nexø Revision A/S.

Den bløde del omfatter overvejelser omkring virksomheden – primært den forretningsmæssige og ledelsesmæssige status – samt overdragelsesmuligheder og ejerens rolle i og efter generationsskiftet. Den hårde del omhandler modeller, tal og beregninger.

Er virksomheden klar?

Først og fremmest er det bedre at være på forkant end på bagkant, når man skal overdrage sin virksomhed, siger Katja Møller Petersen. Et generationsskifte kan tage tid at gennemføre, og det er derfor vigtigt at man får lagt en plan i god tid.

– Det er min anbefaling, at man tidligt i processen søger rådgivning til sparring. Det kan for eksempel være hos virksomhedens revisor eller advokat, som kender virksomheden godt, men det kan også være en anden betroet sparringspartner, siger hun.

Dernæst skal man som virksomhedsejer overveje, om virksomheden er klar til generationsskiftet, eller om den skal gøres klar.

– Det er vigtigt at virksomheden er, eller gøres uafhængig af dig som ejer, både forretningsmæssigt og ledelsesmæssigt, så virksomheden kan drives videre uden dig ved roret, siger Katja Møller Petersen. 

Derudover er det vigtigt at trimme virksomheden, så den er klar til at blive generationsskiftet.

– En personligt ejet virksomhed kan måske med fordel omdannes til et selskab før et salg. Har du et driftsselskab, kan det give god mening at få etableret en holdingstruktur før et salg, siger Katja Møller Petersen.

Hvem skal overtage?

Spørgsmålet om, hvem der er den rette til at overtage virksomheden, hører til den bløde del af de overvejelser, der bør gå forud for et generationsskifte. Men det kan også være den mest krævende, medmindre man sælger til en samarbejdspartner eller en konkurrent.

– Går man i tanker om, at virksomheden skal fortsætte i familiens eje eller overdrages til en nær medarbejder, er det vigtigt at være realistisk omkring, hvorvidt ens børn eller den nære medarbejder har lysten og de fornødne forudsætninger til at drive virksomheden, siger Katja Møller Petersen.

En åben og ærlig snak med sine børn eller den nære medarbejder, hvor man får afstemt forventningerne til hinanden, er  nødvendig – også selvom det kan være en svær snak. 

Vigtigt med en slutdato

Til de bløde overvejelser hører også en afklaring af den gamle ejers egne forventninger til sin egen rolle, både i og efter generationsskiftet.

– Forestiller du dig, at generationsskiftet skal ske glidende, eller ønsker du at stoppe fra den ene dag til den anden? Skal generationsskiftet ske glidende, skal du have lagt en plan for, hvordan du får givet ansvaret videre samt sikret, at den nye ejer kommer godt fra start, påpeger Katja Møller Petersen.

Samtidig er det ifølge den erfarne revisor vigtigt at få sat en dato for, hvornår man slutter. For det kan være svært at give slip.

–  Skal generationsskiftet ske fra den ene dag til den anden, skal du have overvejet, hvordan du bedst muligt får givet virksomheden videre. Du bør også overveje, hvad du skal få tiden til at gå med efter generationsskiftet, og ikke mindst hvordan den fremtidige økonomi vil se ud. Kan du klare dig for din pensionsopsparing, eller er virksomheden din pensionsopsparing, lyder det fra Katja Møller Petersen.

Få styr på værdierne

Inden et generationsskifte kan gennemføres skal der styr på værdiansættelse, finansiering, aftaler og handlingsplan.

Der findes flere modeller for værdiansættelsen. Størstedelen tager udgangspunkt i virksomhedens indtjening, siger Katja Møller Petersen.

Det er nemlig den fremtidige indtjening, der skal forrente den investering, som køber foretager.

For køber kan det være lettere at få finansieret købet, hvis du som ejer deltager i finansieringen, så hele salgssummen ikke skal betales ved overdragelsen, men over en årrække.

– I den forbindelse skal du overveje, om du har lyst til og  mulighed for dette. Hvis den nye ejer ikke kan drive virksomheden som dig, kan du risikere, at du ikke får pengene, siger Katja Møller Petersen.

Omvendt kan man stå i en situation, hvor man er nødt til at få hele købesummen ud med det samme, for at finansiere sin pensionisttilværelse.

Foretages generationsskiftet indenfor familien, har du måske et ønske om at bidrage med en gave, som letter finansieringen for næste generation. Ved salg til børn eller nære medarbejdere findes der ligeledes nogle gunstige skatteregler, der kan lette finansieringen for børnene eller nære medarbejdere.

En plan som alle kan nikke til

Til sidst pointerer Katja Møller Petersen, at det er vigtigt, at der kommer styr på aftaler og kontrakter, samt at der udarbejdes en handlingsplan over generationsskiftet, som alle involverede parter kan nikke til og tage ansvar for.