For fem år siden var der ingen – nu strømmer juleturisterne til Bornholm

For fem år siden var der ingen – nu strømmer juleturisterne  til Bornholm
Sol og Strand Bornholm oplever en stabil udlejning af deres feriehuse i juledagene. Arkivfoto: Nanna Krogh
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 8. DEC 2021 • 11:30
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
8. DEC 2021 • 11:30

Der er sat rekord for udlejning af feriehuse i december på landsplan. Og på Bornholm går det også fremragende, hvor en ny form for turisme er ved at blomstre.


På landsplan er der sat rekord for udlejning af feriehuse henover julen. På landsplan er der booket 22.669 husuger i alt, hvilket er næsten dobbelt så mange som i 2016, hvor antallet lød på 11.818. Også på Bornholm mærker man, at interessen for noget så paradoksalt som at holde jul i et 'sommerhus' er stigende. Hos Sol og Strand Bornholm så man allerede i 2020, at der er en vældig interesse for at besøge Bornholm i december måned.

Per O. Petersen, der er bureauchef for Sol og Strand Bornholm, fortæller, at de sidste jul havde endnu flere feriehuse udlejet end de har i år, men at det også ser rigtig godt ud i år.

– Jeg vil sige, at vi har en god stabil udlejning, siger Per O. Petersen.

– Vi kan mærke i de her år, at interessen for Bornholm er steget, også i julen. Selvom det er koldt udenfor, har vi gode gode huse, hvor man kan holde varmen.

Gik fra 0 til 100

I år er der godt nok lidt flere ledige feriehuse, end der var sidste år, oplyser Per O. Petersen. Det skal dog ses i lyset af, at der for bare få år tilbage slet ikke var nogen feriehuse booket.

– År tilbage havde vi næsten ikke nogen udlejning i december på Bornholm, og nu kigger vi ind i, at vi gerne vil have lejet vores sidste huse ud, siger Per O. Petersen.

Det er især danske gæster, der holder ferie på Bornholm i dagene op til jul og en eller to dage efter jul. Bornholm får dog også godt besøg af tyske turister, men de kommer typisk lidt senere på måneden. Dykker man ned i de enkelte dage i december, er der på landsplan en tydelig forskel på feriemønstret for de danske og tyske gæster i dagene omkring jul og nytår. Antallet af overnatninger ligger stabilt for begge nationaliteter de første uger af december, og lige inden jul sker en stor stigning i overnatninger, men så stopper ligheden. Hvor danskerne typisk pakker julegaverne ud og rejser hjem 1. eller 2. juledag, begynder tyske gæster at dukke op. Flere af dem vælger at hoppe ind i det nye år i Danmark og på Bornholm.

Det er samme tendens, som Per O. Petersen ser i udlejning af sine feriehuse. Nogle af lejerne hos ham kommer slet ikke så langt væk fra.

– Det vi ser er, at julen især er til danske gæster, men nytår er til tyske gæster. Vi havde faktisk op til flere bornholmske lejere, der lejer huse til familier, der kommer på besøg i julen. Det var familier, hvor børnene kommer langvejs fra, nogle helt fra Australien, siger Per O. Petersen.

Er helårsturismen kommet?

En stor del af fortjenesten for denne nye ferie-tendens skal formentlig tilskrives corona. Det har ikke på samme måde været muligt eller sikkert, at kunne tage på ferie udenlands, og derfor har man set sig om efter andre alternativer. Ikke nok med, at man hos Sol og Strand Bornholm har haft en god december måned, har 2021 været den bedste sæson nogensinde.

Sol og Strand Bornholm lejer nu feriehuse ud i uger, hvor de normalt ikke før har gjort det, som for eksempel december måned.

– Vi ser, at efterårssæsonen bliver forlænget, så vi kan mærke det. I hvert fald kan vi se, at tyskerne bliver ved med at komme gennem hele efteråret og vinteren med. Derfor sætter vi også stor pris på, at flere forretningsdrivende holder åbent tilsvarende længere, så der faktisk er noget at rejse efter. Derfor kan man drømme lidt om, at helårsturismen er ved at være en realitet. Det er meget positivt set med bornholmske briller, siger Per O. Petersen.

Til den positive fortælling hører ifølge Per O. Petersen, at tilgængelighed til øen er alfa omega. Blandt andet er det gået rigtig godt, siden færgen er blevet billigere. Men Per O. Petersen forklarer det ganske simpelt: Der kommer ingen tyskere, hvis ikke færgen sejler til Tyskland.

– Helårsturismen vil afhænge meget af færgerne både til Ystad og til Tyskland. Det drejer sig om tilgængeligheden, hvor vi kigger på priser og afgange. Det skal være i orden, før vi kan lokke folk til hele året rundt, siger Per O. Petersen.