Folk stod i kø for at få spontan vaccine

Folk stod i kø for at få spontan vaccine
Det er blevet gjort nemmere at få en vaccine mod covid-19. Nu kan du flere steder bare møde op uden tidsbestilling. Skal du have tredje stik, skal du huske, at der skal som minimum være gået seks måneder fra du fik dit andet stik. Foto: Berit Hvassum
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 30. NOV 2021 • 11:30
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
30. NOV 2021 • 11:30

Drop in-vaccination er et forholdsvist nyt koncept, der er blevet vældig populært. Det viste det sig i hvert fald at være hos Allinge Lægehus søndag formiddag.


Søndag kunne man uden bestilt tid og forudgående aftale komme forbi Allinge Lægehus og Rikke Hjort Westh, der er speciallæge i almen medicin og formand for Praktiserende Lægers Organisation Bornholm, for at få et stik med enten Pfizer og Moderna mod covid-19. Drop in-vaccination hedder det, og det er et koncept, der er kommet for at blive. Rikke Hjort Westh havde søndag afsat to timer fra 10-12 om formiddagen, hvor bornholmere kunne droppe forbi for at få deres antistoffer.

– Folk stod og ventede allerede en halv time før, vi åbnede, siger Rikke Hjort Westh.

Hun tøver ikke med at kalde søndagens spontane vaccinationer for en succes. Alle var velkomne, uanset om det var første, andet eller tredje stik, de skulle have.

– Vi vaccinerede 56 mennesker i alt. Vi vaccinerede hovedsageligt med tredje stik, men også flere med første stik. Hvis man er bange for at gå ud og få vaccinen, kan man med fordel komme hos os og egen læge, som man kender, og få det gjort, siger Rikke Hjort Westh.

Praktiserende læger har ikke altid vaccineret, men det gør de nu, og det vil de fortsætte med, ifølge Rikke Hjort Westh. Det skal betragtes som et supplement til de allerede aktive vaccinationscentre. Drop in-vaccinationen er et tiltag, der har sin berettigelse, viser det sig.

– Det var for at komme i gang med at vaccinere folk, og det er let at gøre for os, fordi der ikke skal bestilles tider. Derudover har vi lige nu en del smitte på øen, så nu skal flere simpelthen til at få det tredje stik. Vi prøver at gøre, hvad vi kan, for at komme igennem sygdommen, og man skal have antistoffer på den ene eller anden måde, siger Rikke Hjort Westh.

Børn kan vaccineres af praktiserende læger

Der blev til søndagens drop in ikke vaccineret børn under 11 år. Men nu vil en ny aftale muliggøre det. De Praktiserende Lægers Organisation og Region Hovedstaden har tirsdag lavet en aftale, der udvider praktiserende læger muligheder. De må nu også vaccinere de 5-11-årige.

Det er fortsat frivilligt for alle praktiserende læger i Region Hovedstaden, om de ønsker at medvirke til at vaccinere.

Ifølge Rikke Hjort Westh vil lægehuset i Svaneke snart holde drop in-vaccination. Andre lægehuse har en time om dagen, hvor de vaccinerer fremmødte. Hun fortæller, at det er en god idé at ringe til egen læge eller orientere sig på praktiserende lægers hjemmesider, hvis man vil informeres om muligheder for vaccine hos dem.