'Folk har fået øjnene op for, at der er meget andet i livet end materielle goder'

'Folk har fået øjnene op for, at der er meget andet i livet end materielle goder'
Sigga Ørberg. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 24. FEB 2021 • 05:58
| ABONNENT
24. FEB 2021 • 05:58

DAGENS NAVN: – Jeg tror, folk har fået øjnene op for, at der er meget andet i livet end materielle goder, siger Sigga Ørberg.

Sigga, det er et skønt navn, hvor kommer det fra?

– Sigga er et oldnordisk navn som blev brugt både i vikingetiden og i middelalderen. Min far var historiker og ville gerne give sine børn nordiske navne. Mine søskende hedder Esben, Thue, Arvid og Gudrun, så mit er nok det mest sjældne. Men jeg har altid været glad for det.

Du og din kæreste bor på Fællesvej, tæt på Almindingen og Ekkodalen. Hvordan fandt I frem til denne lille oase?

– Jeg mødte min kæreste Kurt i roklubben i Rønne, og da havde vi hver vores hus. Vi ville begge gerne bo på landet og lejede først huset, men fik så muligheden for at købe det i 2009.

– Det er et dejligt område, lige ved den bebyggelse, der kaldes Almindingsbyen, og vi er omgivet af gode naboer.

– Nu nyder vi det herude sammen med tre heste, seks waliser- og mohairgeder, silkehøns og to katte.

Du flyttede til Bornholm i 2002. Hvad var drømmen?

– Jeg er vokset op i nærheden af Viborg og tog til København i 1988 for at læse til fodterapeut. Jeg boede i København i 10 år og arbejdede blandt andet på Bispebjerg Hospitals Videnscenter for Sårheling.

– I 2002 flyttede jeg til Bornholm, købte et lille hus i Rønne og havde i en årrække klinik på Plejecentret Lunden. Siden 2012 har jeg været mobil fodterapeut på plejehjem og i folks private hjem. Det er et godt, konkret job, hvor man gør en forskel for folk og deres livskvalitet. Jeg nyder friheden i at køre rundt – og se naturen forandre sig i løbet af året og havet som forandrer sig fra dag til dag. Min 90-årige mor og min storebror og svigerinde bor også herovre, og så har jeg fået en dejlig bornholmsk svigerfamilie.

Nu vil I åbne en naturcampingplads, hvad er det, og hvordan fik I den ide?

– Vi har i tre år udlejet et værelse gennem Airbnb. Det har været en rigtig positiv oplevelse – vi har mødt en masse mennesker fra mange forskellige lande. Jeg har selv besøgt seks af verdens kontinenter og synes det er spændende at møde mennesker fra hele verden. Det kan gøre ens horisont større.

– Da jeg fik fingre i en billig campingvogn, og vi har god plads dukkede ideen om "Ekkodalens Naturcamping" op.

– Det er en udfordring med vognen, da jeg ikke kender til campingliv, men det går fremad med at gøre den og resten klar til sæsonen, som starter 1. maj. Jeg har heldigvis gode folk omkring mig som hjælper mig.

– Vi vil prøve at lave et hyggeligt og afslappet sted. Med lidt vildnis, bålsted, måske en koldtvandsbruser og forskellige dyr rundt på matriklen.

– Vi bor tæt på Almindingen. Måske 10 minutters gang fra Ekkodalen og ca. det samme fra den nye Højlyngssti som allerede er blevet meget populær. Jeg vil tro vi er placeret halvvejs på Højlyngsstien.

– Så vi håber, der er brug for en naturcampingplads på Fællesvej. Og går det godt, kan det jo udvides med eksempelsvis en naturlegeplads. Kun fantasien sætter grænser.

Hvor mange bliver der plads til, og skal man selv have telt med?

– Vi – har stadig værelset, så er der campingvognen og to tipiformede telte til fire personer i hver. På primitive overnatningspladser må vi have op til otte telte, som folk selv medbringer. Og skulle der komme ryttere forbi, kan vi finde en fold til deres heste – så laver vi et hø-hotel.

Det ser ud til at mange har lyst til at flytte til Bornholm i disse år – hvad skyldes det, tror du?

– Jeg tror, folk har fået øjnene op for, at der er meget andet i livet end materielle goder. Materielle ting er jo rare og hører til livet. Men jeg tror, det for nogle kan blive for hårdt at få råd til det hele, og hvis det ender med at være på bekostning af livskvalitet og måske ligefrem helbredet, så er det nok ikke det værd. Så tænker jeg, at nogle vælger at drosle lidt ned og værdsætte andre ting. Såsom roen, ren luft, billige huse, lavere tempo og den ekstraordinære flotte natur.

Der er også mange, der har fået lyst til at holde ferie på Bornholm – det er vel covid. Men ligger der også andet bag?

– Covid har naturligvis betydning, men generelt og ikke mindst i forbindelse med covid har danskere jo taget naturen til sig på en anden måde end før. Mange har pludselig fået mere tid, og med alle nedlukninger er det gode ved naturen, at den altid er åben.

Bliver 2021 ligesom 2020 – med flere turister?

– Det tror og håber jeg – de er velkomne – så kan vi nyde kontrasten, når de tager hjem.

 


Sigga Ørberg

Alder: 54 år

Uddannelse: Statsautoriseret fodterapeut

Civilstatus: Samboende

Bopæl: Fællesvej, Aakirkeby

Hobbies: Dyr, ridning, madlavning og rejser