Fik du dem også at se: Så mange traner fløj over Bornholm i går

Fik du dem også at se: Så mange traner fløj over Bornholm i går
Traner over Muleby tirsdag. Foto: Carsten Andersen
NATUR | BORNHOLM | ABONNENT | 13. OKT 2021 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NATUR | BORNHOLM | ABONNENT
13. OKT 2021 • 05:30

13.000 traner fløj i går over Bornholm med kursen sat sydpå. Det anslår Carsten Andersen, formand for Dansk Ornitologisk Forening på Bornholm, over for Bornholms Tidende.

– Jeg har kigget på tallene fra i dag. Der er masser af iagttagelser og derfor også mange flokke, som er talt to eller flere gange. Jeg tror, at alle, der har haft mulighed for det, har været ude med blikket rettet mod himlen, siger han.

– Mit estimat er at 13.000 traner har passeret Bornholm i dag. De største flokke var på over 400 fugle. Alene over Rønne er der talt mindst 6250. Det har været en superfed dag for os fugletosser, fortæller Carsten Andersen.

Naturekspert Søren Sillehoved skrev forleden i Bornholms Tidende, at rekorden for den største flok af traner over Bornholm er 15.000. Så tirsdagens flok manglede lige det sidste i at være klar til rekordbøgerne.

Hvordan kan man tælle så mange fugle og vide, at antallet er nogenlunde rigtigt?

– Man tæller én flok ad gangen, og når man så lægger tallene sammen, får man et cirkatal, siger Carsten Andersen.

– Der var traner over hele Bornholm og Christiansø, og der var også rigtig mange mennesker ude at kigge på dem. Alene i Muleby, hvor jeg bor, har mange sagt, at de så tranerne,.

De bornholmske fuglekiggere vidste udmærket, at tranerne måtte være lige rundt om hjørnet. Carsten Andersen fortæller, at det typisk er tid for tranetræk i dagene mellem 5. og 10. oktober, så ved at blive til den 12., ventede tranerne altså lidt længere i år.

– Tranerne bliver ekstra motiverede for at komme afsted, når det bliver koldere. Og så skal det være på en dag uden regn, siger han.

Tidligere gjorde de fleste bornholmske traner som mange danskere, der skal på ferie: De tog til Spanien, og nogle tog endda en ekstra jubelrunde, der bragte dem til Nordafrika. Nu har det varmere klima betydet, at tranerne ikke flyver så langt.

– De fleste af de her vil flyve til midt-Frankrig, og nogle krydser simpelthen bare Østersøen og tager til Rügen. Det betyder så også, at de kan rykke i en fart i februar-marts og komme hurtigt tilbage og få de gode ynglepladser, fortæller Carsten Andersen.