Et sug i maven for velgørenheden: 'Det er svært at beskrive med ord'

Et sug i maven for velgørenheden: 'Det er svært at beskrive med ord'
Lørdag bød på mange hestekræfter og dyre biler, som til fordel for velgørenhed kørte fartglade folk rundt ved lufthavnen. Foto: Jens-Erik Larsen
VELGØRENHED | RØNNE | ABONNENT | 11. SEP 2021 • 14:00
Emilie Jensen
Journalist
VELGØRENHED | RØNNE | ABONNENT
11. SEP 2021 • 14:00

Lørdag gassede otte hurtige sportsvogne op på banerne ved Bornholms Lufthavn til fordel for Børnecancerfonden. Et arrangement der samlede flere penge ind end sidste år. 

– Så må I hugge om, hvem der skal sidde forrest, lyder det fra Kennet Larsen, der er lokal arrangør af Sportscar Event og medejer af Bornholms Gokart Center til nogle af de mange i køen, der ville ud og køre en tur med op til 300 kilometer i timen på banerne ved Bornholms Lufthavn.

Men lige så høj blev farten ikke på de første ture, da himlen gav et par dryp fra sig kort inden, sportsvognene skulle ud at køre – til fordel for Børnecancerfonden, hvor alle penge fra billetsalget går til.

Sidste år samlede eventet 113.000 kroner ind, og det startede da også godt lørdag.

– Vi har solgt omkring 40 billetter det første kvarter, siger Kennet Larsen, der står med billetterne i hånden, som forestiller de bilkort, man spille kan med.

Den billigste tur koster 300, og de to dyreste ture – som er med en McLarsen eller Jason Watts Ferrari – koster 1600 kroner.

Lige så godt som lørdag startede, rent indsamlingsmæssigt, lige så godt sluttede den. Fra Jan Mathisen, der har startet Sportscar Event op på Bornholm sammen med Kennet Larsen lyder det samlede beløb for lørdagen på omkring 120.000 kroner.

– Tallene er ikke helt gjort op endnu, men det bliver i hvert fald mere end sidste år, og det er vi meget glade og stolte over.

Fart er fantastisk

Et beløb som 21-årige Victoria Johansen fra Gudhjem overfører til Kennet Larsen. Hun skal ud at køre med Jason Watt.

– Jeg vil gerne støtte op om et arrangement som det her, siger hun.

Jeg snakkede lige med to fyre, der synes, at 1600 kroner var lidt pebret. Hvordan kan det være, at du gerne vil betale de penge for en tur på 3-4 minutter?

– Jamen, hvornår får man ellers chancen? Jeg var her også de to andre år, og så går pengene til et godt formål. Og jeg elsker bare biler.

Derfor har Victoria Johansen også købt hele to billetter til en tur rundt på Lufthavnens baner lørdag.

Hvordan føles det at køre så hurtigt?

– Fantastisk! Det er svært at beskrive med ord, men det er bare for vildt. Det føles fantastisk i kroppen, siger hun.

 


21-årige Victoria Johansen fra Gudhjem har sparet op til at kunne køre to ture med to forskellige racerbiler lørdag. Den første tur er med racerkører Jason Watt. Foto: Jens-Erik Larsen

Kører friskt til

I køen til at få en tur i de lave sportsvogne står Niels Larsen. Det er anden gang, at han er med til Sportscar Event. Inden turen bliver hans, sætter han et par ord på, hvad han forventer af turen.

– Jamen ham jeg skal køre med, kører friskt til, så det skal nok blive sjovt. Jeg forventer det går stærkt.

Imens de otte sportsvogne i pendulfart kører i rind på den fastlagte rute, der både indebærer sving og en høj fart hen over landindsbanen, letter eller lander der ingen af DAT's fly. De er rykket til fordel for arrangementet. Men da det begyndte at regne kørte en af lufthavnens store maskiner en tur på ruten, for at blæse det værste vand af banen. Vejret skulle helst ikke få bilerne til at gå for meget ned i fart.

Da Niels Larsen stiger ud af racerbilen, siger han:

– Det var vildt – især på våd vej, vi kom op på 272 kilometer i timen, udbryder han.

Og så er man 'helt oppe at ringe' som han udtrykker det.


Niels Larsen er for anden gang med til Sportscar Event, og stod som en af de første i køen til at få en tur på banerne ved lufthavnen. Foto: Jens-Erik Larsen

 

Har selv været syg

Tidendes udsendte bliver også pakket ind i en bil. Sikkerhedsselen spændt. Et hej til chaufføren, Christian fra Aarhus, der kører sin Ferrari hele vejen til Bornholm, fordi arrangementet betyder noget særligt for ham.

– Jeg har selv været indlagt og syg i en periode på to år. Dengang sagde jeg til mig selv, at blev jeg rask igen, så ville jeg gøre en forskel.

– Og det her event giver rigtig meget mening for mig. Jeg elsker, når man har nogle børn med i bilerne, der bare er glade under og efter turen.

Inden bilerne kørte hen til lufthaven lørdag formiddag havde de været forbi Bornholms Hospital, hvor 10 børn med tilknytning til Bornholms Hospitals Børneafdeling fik en tur i sportsvognene.

Jan Mathisen havde et af børnene med rundt på øen i sin bil, fortæller han.

– De lyste bare sådan op i ansigtet, det var fantastisk at opleve. Det er dejligt at kunne give dem den oplevelse, hvor de glemmer deres sygdom for en stund og lever i nuet.

Sikkerhedslanding og vand på banen

Lørdagen tegnede fra morgenstunden ganske godt med blå himmel og septembersolstrejf. Men kort inden Sportscar Event og racerbilerne skulle tage deres første tur på banerne ved Bornholms Lufthavn gav det regn, der lagde sig på banerne.

– Regnen gør at bilerne ikke kan køre lige så stærkt, og derfor forsinkede det lidt programmet, fordi vi skulle være sikre på at banerne var sikre at køre på, fortæller Jan Mathisen, der har været med til at starte Sportscar Event op på Bornholm sammen med Kennet Larsen fra Bornholms Gokart Center.

– Heldigvis var lufthavnen klar med deres maskine, som kan feje en del af vandet væk, og det hjalp. Men de våde baner gjorde at vi lige måtte tage et par ture uden passagerer, for det skal være helt sikkert at køre med, siger Jan Mathisen.

Da det meste regnvand havde fortrukket sig kom biler med passagerer for alvor ud at køre.

– Men så fik vi at vide, at vi blev nødt til at stoppe et øjeblik, fordi der skulle sikkerhedslande et militærfly i lufthavnen, siger Jan Mathisen, der godt kan ærgre sig over timingen med både vejr og sikkerhedslanding, selvom det hændelserne er ude af hans hænder.

Det var et af Forsvarets fly, som – grundet tekniske problemer – sikkerhedslandede i lufthavnen lørdag.

Trods de usete begivenheder forløb dagen overordnet godt, fortæller Jan Mathisen, der også selv var ude at køre.

– Vi havde en del odds imod os, men trods det så gik det godt. Og det er i hvert fald helt hundrede, at vi kommer igen næste år, understreger han.

Om Sportscar Event

For to år siden debutterede begivenheden Sportscar Event, som lørdag tændte motorerne for trejde gang på bornholmsk asfalt.

Lørdag fandt det sted i Bornholms Lufthavn, hvor biler som Maserati, Ferrari og Porsche kørte folk med mod på et sug i maven rundt på banerne ved lufthavnen.

Og racerkører Jason Watt, der er ambassadør for Sportscar Event, sad bag rettet i en af bilerne.

Det var gratis at kigge, men skulle man med en tur i en af sportsvognene kostede det penge, som går til Børnecancerfonden.

Derudover fik 10 bornholmske børn med tilknytning til Bornholms Hospitals Børneafdeling en tur i sportsvognene i forbindelse med arrangementet.

Sidste år samlede arrangementet 155.000 kroner ind. Den billigste tur koster 300 kroner og den dyreste 1600 kroner. Pengene går til Børnecancerfonden.