Engang ringede direktøren til virksomheder – nu ringer de til ham

Engang ringede direktøren til virksomheder – nu ringer de til ham
Ingvard Munch-Kure. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 3. JUN 2021 • 05:58
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
3. JUN 2021 • 05:58

ERHVERV

– Jo, altså det kunne jo være gået endnu bedre, siger direktør i Maskinfabrikken Trio Nexø A/S, Ingvard Munch-Kure, om årsopgørelsen for 2020.

Men det er i en halvironisk tone, for det er nu gået ganske godt, understreger han. Virksomheden er nemlig lykkes at vende et underskud på godt 73.000 kroner før skat i 2019 til et overskud på cirka 54.000 før skat i 2020.

– Det er et resultat, jeg er glad for, for der har jo været underskud et par år i træk nu.

Men ikke længere, og der har også været nok at lave under coronakrisen, fortæller direktøren, der dog har svært ved at sætte en finger på helt præcis, hvad årsagen til fremgangen er.

– Der har både været god efterspørgsel fra private kunder og industien, så det er hele vejen rundt, at det har påvirket positivt, siger Ingvard Munch-Kure.

– Og så fik vi også solgt en rejesorteringsmaskine til en virksomhed på Færøerne, det er jo heller ikke helt skidt, siger han om maskinen, der har stået under virksomhedens tag i 10-15 år og fra ny ville koste 235.000 kroner.

– Men det har jeg ikke kunnet sælge den til, ikke når den har stået så længe, siger han.

– Derfor fik det færøske selskab den til en god pris, hvis Ingvard Munch-Kure selv skal sige det.

Udendørs brusere

Som noget nyt er Trio Nexø begyndt at lave udendørs brusere – egentlig bare en enkeltstående bestilling fra den tidligere ejer af Bilenbergs Isenkram i Aakirkeby, fortæller Ingvard Munch-Kure:

– Den første kabine jeg solgte, var faktisk til Ivar Bilenberg til hans sommerhus, og det er vel 10 år siden. Men så kom sønnen, Mads Bilenberg, og sagde 'sådan nogle kunne jeg også godt tænke mig'. Og nu har jeg bestillinger på godt 25 udendørs brusere.

Virksomheden gør sig nemlig også i specialdesignede produkter, udover de varer som de laver og sælger til andre virksomheder.

De udendørs brusere er et billede på en generel positiv udvikling, som virksomheden har gennemgået den seneste tid, fortæller direktøren:

– Engang skulle man ringe rundt for at forsøge at lave aftaler med virksomheder og sælge sine produkter. Men i dag er det omvendt, der ringer folk til os. Så vi er bare glade for, at der er noget at lave.

Ikke som i 80'erne

I øjeblikket er der tre svende ansat, og de har nok at lave, derfor går direktøren også og overvejer, om der skal flere ind under taget på Industrivej 6 i Nexø.

– Nogle dage er der arbejde nok til fire eller fem mand, så det er en udvikling, jeg lige skal se om fortsætter, for så giver det mening at ansætte en eller to mere, siger direktøren, der i midten af 80'erne havde omkring 50 ansatte. Det var dengang virksomheden lå nede på Nexø Havn.

– Gennem årene er vi gået stødt tilbage, det må jeg være ærlig at sige. Så vi er slet ikke i stand til at udføre det arbejde, som vi var dengang, siger direktøren og kigger ind i den tidslomme, hvor virksomheden producerede maskiner til fiske- og fødevareindustrien. Det bestod blandt andet af produktion af sorteringsmaskiner til fiskeriet, hvilket udgjorde en stor indtægt for Trio Nexø.

– Jeg kan huske, dengang vi leverede sorteringsmaskiner til Norge. Der lå der jo en rejetrawler i hver eneste flække i Norge. Det gør der ikke i dag.

– Dengang eksporterede vi faktisk til hele verden. 90 procent af vores arbejde gik til eksport. Ja, der var der rigtig gang i den, siger direktøren.

I dag beskæftiger virksomheden sig i højere grad med at producere produkter – både til private og andre virksomheder – i rustfrit stål.

– Vi laver alt mellem himmel og jord. Det er også det, der gør det rigtig spændende.