Ejer af hostel i Sandvig: 'Jeg frygter, det er dødsstødet for Folkemødet på Bornholm'

Ejer af hostel i Sandvig: 'Jeg frygter, det er dødsstødet for Folkemødet på Bornholm'
I fredags meldte Foreningen Folkemødet ud, at Folkemødet 2021 også kommer til at være påvirket af covid-19. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 2. NOV 2020 • 09:16
| ABONNENT
2. NOV 2020 • 09:16
FOLKEMØDE

Line og Peter Kronow, der i januar overtog Danhostel Sandvig, havde set frem til at opleve folkemødet og alle de gæster, der allerede havde reserveret overnatning hos dem.

Men de måtte undvære oplevelsen i år, da Folkemødet 2020 som bekendt blev aflyst. I fredags meldte Foreningen Folkemødet ud, at Folkemødet 2021 også kommer til at være påvirket af covid-19. Ifølge foreningens formand Vibe Klarup kan det være, at det ikke er alle folkemødeaktiviteter, der kan holdes på Bornholm, og at der kan være nogen, der vælger at lave deres aktiviteter andre steder i landet. Udmeldingen bekymrer på Danhostel Sandvig.

– Jeg kan godt forstå, at det bliver et anderledes folkemøde. Vi er alle tvunget til at gøre tingene anderledes i år og næste år. Det er sådan set også helt fint at brede aktiviteterne ud, hvis det var her på Bornholm. Men hvis det bliver spredt ud til resten af landet, så frygter jeg, at det bliver dødsstødet til Folkemødet på Bornholm, siger Line Kronow.

Farlig vej at gå

Hun mener, at man bør sprede folkemødeaktiviteterne ud på Bornholm i stedet for resten af landet, for at bevare tilstrømningen af turister uden for den almindelige højsæson i juli og august.

– Det er lidt farligt, at man åbner for, at der kan være folkemødeaktiviteter uden for Bornholm. Det er et af de arrangementer, som trækker flere gæster her til øen uden for sæson, og som jeg forstår det, var det også en af grundene til, at man fik etableret Folkemødet på Bornholm i første omgang. Så ved jeg godt, at Folkemødet betyder en masse andet også, men det er da ærgerligt, hvis de gæster, som bliver lokket her til på grund af Folkemødet, måske ikke kommer, siger Line Kronow.

Ærgerlig indtægt at miste

Da hun og hendes mand overtog Danhostel Sandvig, var der faste aftaler med folkemødegæster i bogen flere år frem.

Aftaler som gjorde, at de 114 sengepladser på Danhostel Sandvig var fyldt op i ugen med Folkemødet, uden at Line og Peter Kronow skulle gøre mere. Men Line og Peter Kronow har endnu til gode at mærke noget til de aftaler, som ellers virkede som en sikker indtægt, da de købte stedet.

– Vi købte ikke Danhostel Sandvig på grund af Folkemødet, men det er klart, at de penge, der kom på den uge, var noget, vi havde set på i forhold til regnskaberne. De aftaler blev så ikke til noget i år, og det ville være så ærgerligt, hvis vi også mister dem fremover. Det var jo noget, vi havde regnet med, da vi overtog stedet. Det havde været en nem uge, hvor det meste var fastlagt, og hvor man vidste, at der var en indtægt, siger Line Kronow.

Bornholm har rigelig plads

Det er uvist, hvor meget af folkemødeaktiviteterne, der kan lade sig gøre, når vi når til juni måned.

Line Kronow håber bare, det meste forbliver på Bornholm.

– Jeg har ikke noget imod, hvis man spreder det mere ud til resten af øen. Det behøver jo ikke være i Allinge altsammen, og så kan flere byer og erhvervsdrivende få gavn af det, siger hun.

Ifølge Line Kronow er Bornholm stor nok til, at aktiviteterne kan blive her.

– Jeg håber, de dropper ideen om at sprede aktiviteterne ud i resten af landet. Bornholm har rigeligt plads. Men nu må vi se, hvad der sker, når vi nærmer os, siger hun.