Det kunne være blevet et stort folkemøde, men man valgte den coronatilpassede udgave

Det kunne være blevet et stort folkemøde, men man valgte den coronatilpassede udgave
Folkemødet falder i kategorien "meningsbefordrende arrangement" i restriktionerne omkring corona og er dermed i princippet fritaget for en øvre grænse på forsamlingsforbud. At man fra Folkemødets side alligevel har valgt en coronatilpasset udgave til dette års folkemøde, skal ses i lyset af det sundhedsmæssige mest forsvarlige, oplyser Folkemødets direktør, Camilla Laudrup. Arkivfoto: Jens-Erik La
| ABONNENT | 31. MAJ 2021 • 16:34
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
31. MAJ 2021 • 16:34

FOLKEMØDET

Når Folkemødet om få uger løber af staben i Allinge, er der imidlertid ikke nogen øvre grænse på, hvor mange man må samles til et arrangement som Folkemødet. Fordi arrangementet er af politisk karakter, falder det nemlig ind under kategorien "meningsbefordrende arrangementer'" i den gældende epidemilov. Og i denne kategori gælder altså, at der hverken er krav om afstand eller loft på forsamling. Det oplyser ledende politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi, der i år står for koordineringen af den politiske indsats ved Folkemødet.

– Vores linje i planlægningen har fra starten været, at Folkemødet var fuldstændig fritaget lovgivningsmæssigt fra restriktioner. Derfor er det (håndhævelse af coronarestriktioner, red.) heller ikke noget, der har stor fokus i politiets indsats i år, siger Peter Dahl.

Dog udkommer dette års demokratifestival i en særligt coronatilpasset udgave, der blandt andet betyder at Folkemødet opdeles i fire sektioner, der hver kan rumme 500 deltagere og dermed overholder de pågældende retningslinjer for udendørs arrangementer med siddende publikum.

– Vores linje i planlægningen har fra starten været, at Folkemødet var fuldstændig fritaget lovgivningsmæssigt fra restriktioner.

Peter Dahl, ledende politiinspektør, Københavns Politi


Bakker op om coronaudgave

Betyder det, at et folkemøde, som vi kender det fra andre år, kunne have været en mulighed?

– I år er der coronarestriktioner på, fordi arrangørerne har valgt at lave nogle begrænsninger. Men hvis vi legede med tanken om, at det var fuldstændigt frit, så ville der ikke lovgivningsmæssigt eller fra politiets side være et problem med, at man samledes så mange. Men om det er moralsk rigtigt er jo et andet spørgsmål, siger Peter Dahl, der samtidig understreger, at man fra politiets side bakker op om, at Folkemødet i år har valgt at efterleve restriktioner.

– Det er meget fornuftigt, at Folkemødet vælger at lægge sig 100 procent op af de gældende restriktioner. Og vi støtter selvfølgelig op om de restriktioner, som Folkemødet har sat for arrangementet, siger Peter Dahl, ledende politiinspektør ved Københavns Politi.

Læner sig op af retningslinjerne

Folkemødets direktør Camilla Laudrup fortæller, at man i løbet af planlægningen har været bekendt med, at kategoriseringen som "meningsbefordrende arrangement" i princippet fritog Folkemødet fra de gældende restriktioner. Man har dog fra starten af valgt at afvente genåbningsplanerne og læne sig op ad de retningslinjer, der var for store kulturarrangementer, fortæller hun.

– Foreningen Folkemødet har valgt at sige, at vi følger de retningslinjer, myndighederne har fastsat for store kulturarrangementer som afholdes udenfor for siddende gæster. Det har vi valgt, fordi vi mener, at det er vigtigt, at vi skaber rammerne for et trygt og sundhedsmæssigt forsvarligt folkemøde, siger Camilla Laudrup.

I har i år sektioner med hver 500, hvor deltagere har købt billet til en scene og ikke må bevæge sig frit i sektionen. Hvorfor ikke lempe en smule her?

– Det er, fordi vi har valgt at efterleve de retningslinjer, der er for udendørs arrangementer for siddende gæster. Det er fornuftigt, at man skaber nogle rammer, som kan give et spændende og godt folkemøde, der samtidig er coronatilpasset og sundhedsmæssigt forsvarligt, siger Camilla Laudrup.

Har der været andre instanser ind over til at rådgive jer til den beslutning?

– Nej, beslutningen er truffet i foreningen Folkemødet, fordi vi synes, det er både fornuftigt og mest forsvarligt at læne os op ad de restriktioner, der allerede gælder for store arrangementer, siger Camilla Laudrup, direktør for Folkemødet.