Den sjældne sangsvane har fået et navn: 'Det er et godt navn. Det skal den hedde!'
Rudolph Schwann fra Matador og Hr. Schwann fra Maskingaarden har flere ting til fælles. De går med rank ryg uanset, hvordan det går. Derudover er de begge nogle enspændere, der kan klare sig selv. Foto: Jacob Jepsen

NATUR | RØNNE | GRATIS
10. SEP 2021 • 19:00
Niels Vesterlund Mathiesen
Journalist

Den sjældne sangsvane har fået et navn: 'Det er et godt navn. Det skal den hedde!'

Svanen ved Maskingaarden i Rønne skal have et navn, og Tidende kårer nu en vinder.

 

Onsdag bragte Bornholms Tidende historien om sangsvanen ved Maskingaarden på Haslevej i Rønne, der viser sig at være lidt af en kendis hos flere bornholmere. Der er i hvert fald rigtig mange, der har bemærket svanen på deres vej til og fra Rønne.

Svanen er en sangsvane, og det er den eneste af sin slags på øen. Du kan kende den på det karakteristiske gule næb og den ranke hals.

Det forekommer stadig som et mysterium, hvorfor sangsvanen opholder sig ved Maskingaarden på Haslevej. Har vi at gøre med en sangsvane, der ikke kan flyve, og som måske er nødlandet under er træk nordpå med andre sangsvaner? Måske.

Men sangsvanen var også set ved Safirsøen ved Sorthat-Muleby, og det virker usandsynligt, at sangsvanen er gået frem og tilbage. Kan den flyve, men ikke så langt? Måske. Eller har vi at gøre med en sangsvane, der trives helt og aldeles godt ved sin egen lille sø hos Tage Kofod og Maskingaarden? Måske.

Tidende har efterspurgt et navn til den nu berømte sangsvane, og der er kommet flere gode bud på Bornholms Tidendes facebook og mail. Vi samlede en god bruttoliste af navne for herefter at finde det helt rigtige navn til den sjældne svane.

Der var navne som Svensson, Alfred, Mogens, Sibi, H.C. Andersen, Putin og Vlad med reference til sangsvanens foretrukne levested i Sibirien. Gode bud. Men der var en klar vinder.

Trommehvirvel.

Det var Frank Graversen, der bød ind med det gode navn Hr. Schwann! Tidende spurgte Hr. Schwanns nabo hos Maskingaarden, Tage Kofod, hvad han synes om det nye navn.

– Det var et godt navn. Det skal den hedde! Det kan jeg godt gå med til, det er rigtig godt, siger Tage Kofod.

For dem, der måske ikke lige fanger, hvorfor Hr. Schwann er sådan et godt navn, er der tale om en Matador-reference. I den meget berømte Matador-serie spiller den også meget berømte Arthur Jensen tøjekspedienten, Hr. Rudolph Schwann. I serien arbejder han hos Damernes Magasin på 42. år, hvor han er en meget snobbet og emsig førstemand.

Nu går Hr. Schwann ikke rundt blandt dametøj, men mellem landbrugsmaskiner på Maskingaarden lidt uden for Rønne. Vi byder Hr. Schwann velkommen.Flere nyheder