Debat om fremtidens energi på Bornholm: Enighed om visionen - men ikke om farten

Debat om fremtidens energi på Bornholm: Enighed om visionen - men ikke om farten
Debat med borgmester Thomas Thors fra Socialdemokratiet, Linda Persson fra Dansk Folkeparti, Morten Riis fra Enhedslisten og Søren Schow fra Venstre. Jakob Nørmark, der ses yderst til venstre var ordstyrer. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 13:59
| ABONNENT
17. JUN 2021 • 13:59

FOLKEMØDE

Solceller og søkabler. CO2 og bæredygtige brændstoffer.

De dyre ord fløj gennem luften, da fire bornholmske lokalpolitikere torsdag åbnede Folkemødet 2021 med en debat om Bornholms fremtid som energi- og testø.

På scenen stod borgmester Thomas Thors fra Socialdemokratiet, Linda Persson fra Dansk Folkeparti, Morten Riis fra Enhedslisten og Søren Schow fra Venstre, og allerede få minutter inde i debatten stod det klart, at de fire politikere var enige om, at Bornholm som energiø er en rigtig tanke.

Uenigheden opstod, når de skulle vælge vejen og hastigheden.

Thomas Thors har siddet i kommunalbestyrelsen i 20 år. Han har, blandt andet i kraft af sit mangeårige formandskab i Rønne Havn, lagt politiske kabler ud til både offshore- og energieventyret i cirka lige så mange år.

I dag, hvor Rønne Havn er halvvejs gennem udbygningen og den sidste af 72 havvindmøller blev sejlet ud til Kriegers Flak for få uger siden, har Thomas Thors’ vision om Rønne Havn som installations- og udskibningsø for kommende offshore-projekter i Østersøen allerede bestået den første afgørende tryktest.

For ham kan det ikke gå hurtigt nok med at komme videre med kablerne, både det store til den kommende energiø, som skal etableres 20 kilometer fra Bornholm, og et nyt, mere robust søkabel til Sverige.

– Min drøm er, at vi om ti år har en fuldt udbygget havn, at vores biler og landbrugsmaskiner kører på bæredygtige brændstoffer og at alle oliefyr er væk, sagde Thomas Thors blandt andet.

Borgmesteren ser desuden kabler til Polen, Tyskland og Sverige i fremtiden. På toppen af ønskelisten ligger etablering af fiberkabler til de omkringliggende lande, så Bornholm kan blive Nordeuropas nye centrum for datalagring.

Behøver det at gå så stærkt med de kabler, lød det, da Dansk Folkepartis gruppeformand fik ordet.

– Vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten i ældreplejen, skolen og kernevelfærden. Hvorfor venter vi ikke med at investere, til man er lidt længere med Power-to-X-teknologien, spurgte Linda Persson, og det var et spørgsmål, som Morten Riis var mere end klar til at svare på.

– Vi skal have så meget fart på i starten som muligt, sagde han og mindede om al den CO2, der bliver udledt i atmosfæren.

Morten Riis sidder i styregruppen bag et mindre, folkeejet vindmølleprojekt på 100 megaWatt udfor Arnager. Projektet har fået grønt lys til en forundersøgelse fra Energistyrelsen, men nu er projektet stødt på grund.

– Regeringen kunne godt lægge sig lidt i selen for at få ophævet de statslige arealreservationer, der bremser projektet, sagde Morten Riis, der frygter, at regeringens Åben Dør-strategi ikke vil leve op til ambitionen om at sikre en mulighed for at bevare den kritiske infrastruktur på fællesskabets hænder.

Søren Schow tilsluttede sig ønsket om at sætte fart på den bæredygtige udvikling i erhvervs- og transportsektoren. Flere borgere, der skifter bilen ud med cykler, men også lempelser for de borgere, der investerer i eldrevne køretøjer.

– Hvis vi skal have 1.000 nye elbiler på Bornholm om året, sådan som der lægges op til i forhandlingerne om en kommende bornholmsk transportstrategi, skal vi ændre på afgiftspolitikken i en prøveperiode, lød det fra Venstres gruppeformand.

Thomas Thors koblede afslutningsvis behovet for udvikling af en bæredygtig infrastruktur til en hyppigt tilbagevendende problematik: Den vaklende bornholmske forsyningssikkerhed.

– Vi har på Bornholm været udsat for strømsvigt i lang tid, når søkablet til Sverige bliver skadet af et anker, der driver, eller andet. Mens vi venter på, at søkablet bliver repareret, fyrer vi en masse diesel af for at holde øen forsynet. Vi skal have nye kabler, der sikrer, at vi aldrig får strømsvigt igen, lød det fra Thors.

Linda Persson sluttede på ordstyrer Jakob Nørmarks opfordring af med en hilsen til de nationale politikere, som også i år er hyppige gæster på Folkemødet.

– Når I er kommet hjem og har glemt alt, hvad I har hørt på Folkemødet, så skal I læse Vækstforum Bornholms seneste rapport om energiøen, hvor man foreslår etablering af et samlet sekretariat, som kan facilitere alle mulige testidéer – det kan være for energi, ressourcer, spildevand. Det er en supervigtig rapport.