De fleste partier ønsker ungdomshus – og de fleste er i tvivl om hvordan

De fleste partier ønsker ungdomshus – og de fleste er i tvivl om hvordan
Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti peger på Dams Gård som et bud på et kommende ungdomshus. Arkivfoto: Jacob Jepsen.
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 25. OKT 2021 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
25. OKT 2021 • 19:00

Bornholms unge bør selv være med til at stikke rammerne for et ungdomshus ud, svarer tre partier, der på den måde vil gøre det mere attraktivt at gå med i Bornholms kommende ungeråd.

Vil et ungdomshus være et godt tilbud til de unge på Bornholm? Ja, sikkert nok, svarer faktisk alle de 13 partier, der stiller op til kommunalvalget.

Men hvor, styret af hvem og med hvor mange penge til rådighed? Her begynder svarene på dagens rundspørge-spørgsmål så at divergere fra hinanden. Bortset fra at ingen ønsker at øremærke et bestemt beløb til et eventuelt ungdomshus.

Svarene tegner tre hovedretninger: Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nævner begge Dams Gård i Rønne, som regionskommunen har købt, men hvor den præcise anvendelse ikke er klarlagt endnu. Socialdemokratiet virker samtidig en tand mere afklaret end Dansk Folkeparti på, at svaret er Dams Gård.

"Det er tanken, at Dams Gård skal rumme ungdomshusfaciliteter", svarer borgmester Thomas Thors på vegne af Socialdemokratiet.

"Vi ser en mulighed i for eksempel Dams Gård, det vil give gode muligheder for hele øens unge at komme til og fra med bus, og samtidig kunne det måske kombineres med noget ungdomsskole, kulturskole m.m", lyder det i spidskandidat Linda Kofoed Perssons lidt mindre stålsatte svar på vegne af Dansk Folkeparti.

Nye Borgerlige har Remisen, også i Rønne, i tankerne som et muligt hjemsted for et muligt ungdomshus.

Østergade i spil

To andre partier peger begge på en anden adresse i Rønne.

Konservative og Enhedslisten nævner begge Østergade 50, hvor foreningen Engageret Ungdom allerede har til huse og fungerer som paraplyorganisation for ungdomspartier og græsrodsorganisationer på Bornholm.

"Bornholm har sådan set allerede et ungdomshus. Foreningen Engageret Ungdom har lokaler i Østergade 50 i Rønne", lyder Enhedslistens svar i sin helhed, givet af spidskandidat Morten Riis.

"I Rønne ligger for eksempel huset i Østergade 50, hvor unge kan mødes", svarer spidskandidat Jacob Trøst for Konservative.

I stedet for at hænge valgplakater op lagde kandidater fra netop Konservative i lørdags kræfter i at renovere Engageret Ungdoms lokaler. Arbejdet med at give det gamle hus en overhaling gik i gang allerede for to et halvt år siden, og selvom coronavirus siden kom i vejen, tyder noget på, at Engageret Ungdom er ret langt fra at engagere et stort antal unge.

Engageret Ungdoms side på Facebook er ikke opdateret siden 9. november 2020. Dengang handlede det om at annoncere den kommende generalforsamling i hvilken kun én person fortalte Facebook, at han eller hun ville deltage i.

Sidst foreningen Engageret Ungdom gjorde opmærksom på sig selv i større stil var i september 2019, da hele bestyrelsen lod sig skifte ud. Det skete efter kritik fra medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson (DF), der en måned forinden havde kritiseret stedet for at være en drukbule. For godt to år siden tog en ny bestyrelse så over, dengang med formand og næstformand fra to ungdomspartier.

En sag for Ungerådet

Tre partier peger på, at Bornholms kommende ungeråd kan få det at skabe et ungdomshus blandt sine første opgaver.

Ungerådet fik sine rammer stukket ud på kommunalbestyrelsens seneste møde, og det første ungeråd på Bornholms vil sandsynligvis blive valgt næste år.

De tre partier er Radikale, SF og Dansk Folkeparti.

"Et ungdomshus vil sandsynligvis være en god ting. Placering tør vi ikke at udtale os om, men vi håber, at det kommende ungeråd kan hjælpe os med det", svarer spidskandidat Leif Olsen for SF.

"Ja. Og det forhåbentlig snarligt kommende ungdomsråd skal ind over placering og præmisser i øvrigt. Derfor er det for tidligt at lægge budget. Men vi vil prioritere det højt", lyder Radikales svar fra spidskandidat Matilde Lissau.

"Nu er vi endelig ved at etablere et ungeråd, og vi tænker, at tanken om et ungehus så ikke ligger så fjernt. Men vi synes også, at det må være op til dette ungeråd at sparke den idé i gang", svarer Linda Kofoed Persson på vegne af Dansk Folkeparti.

 

Dagens spørgsmål: 

Vil et ungdomshus være et godt tilbud til de unge på Bornholm? 

Socialdemokratiet

Det er tanken, at Dams Gård skal rumme ungdomshusfaciliteter.

Radikale

Ja. Og det forhåbentlig snarligt kommende ungdomsråd skal ind over placering og præmisser i øvrigt. Derfor er det for tidligt at lægge budget. Men vi vil prioritere det højt.

Konservative

I Rønne ligger for eksempel huset i Østergade 50, hvor unge kan mødes. Vi skal støtte op om foreningslivet, for her er mange kræfter, der arbejder for og støtter det sociale liv. Vi vil hellere støtte op om fritidsklubber og eventuelt lægge flere aktiviteter for børn og unge på biblioteket.

Nye Borgerlige

Bornholm skal have et ungdomshus, hvor de unge kan mødes, spille musik, være kreative indenfor keramik, kunst og andre håndværksmæssige fag mm. samt som samlingssted for hygge, snak og dans. Et ungdomshus vil ligeledes kunne bidrage til, at de unge mennesker har et sted at mødes både med andre unge men også have kontakt og finde støtte hos de voksne medarbejdere på skolen og dermed være med til at forebygge stofmisbrug og anden uhensigtsmæssig adfærd. Remisen, som tidligere har været i spil, kunne være et bud på et nyt ungdomshus som en selvejende institution. Budgettet må afhænge af ambitionsniveauet og hvor mange penge vi kan finde til det.

SF

Et ungdomshus vil sandsynligvis være en god ting. Placering tør vi ikke at udtale os om, men vi håber, at det kommende ungeråd kan hjælpe os med det. I hvilken udstrækning, at der er penge til det, må vi se på, når der er et konkret forslag. Måske kan en af de eksisterende bygninger konverteres.

Veganerpartiet

Det er rigtig fint med et ungdomshus, fordi det kan skabe et miljø, hvor unge lærer hinanden at kende på kryds og tværs og på den måde skabe grobund for en større sammenhængskraft på Bornholm i de nye generationer. I forhold til hvor det skal ligge, så er det vigtigste, at det er et sted, hvor både voksne og unge har lyst til at engagere sig i projektet. Det er naturligvis også vigtigt, at det er et sted, hvor der dyrkes sunde interesser og fokuseres på samvær uden rusmidler. På nuværende tidspunkt har Veganerpartiet ikke noget oplæg til et budget.

Kristendemokraterne

Bornholm har tidligere haft ungdomshuse. Men det er svært at få til at køre kontinuerligt, fordi mange unge flytter over for at videreuddanne sig. Så vi er i tvivl om, hvad der er den rigtige løsning.

Liberal Alliance

Det er et meget svært spørgsmål at svare på hvor stort et budget, for det afhænger jo af hvilke aktiviteter, som de unge selv ønsker, og hvor mange unge der vil bruge det, for selvfølgelig skal der være aktiviteter til de unge.

Dansk Folkeparti

Nu er vi endelig ved at etablere et ungeråd, og vi tænker, at tanken om et ungehus så ikke ligger så fjernt. Men vi synes også, at det må være op til dette ungeråd at sparke den idé i gang. Vi ser en mulighed i for eksempel Dams Gård, det vil give gode muligheder for hele øens unge at komme til og fra med bus, og samtidig kunne det måske kombineres med noget ungdomsskole, kulturskole m.m.

Venstre

Et ungdomshus vil være en fin idé. Præmisser og vilkår må bero på, hvordan de unge tænker, at sådan et hus kan bidrage positivt til de unges vilkår på Bornholm. Placering må også være op til de unge.

Bornholmerlisten

Vi vil rigtig gerne, at vi har et ungdomshus. Hvor det skal ligge er ikke så afgørende – men klart giver det mest mening, hvis det er der, hvor de unge er. Hvor stort budgettet skal være kommer helt an på formen. Men vi forestiller os, at der skal være noget opsyn af pædagoger – lidt a la det vi for mange år siden havde i Centrumgården – blot for de unge.

Enhedslisten

Bornholm har sådan set allerede et ungdomshus. Foreningen Engageret Ungdom har lokaler i Østergade 50 i Rønne.

Alternativet

Der skal meget gerne etableres en indsats, som giver noget kulturliv for de 18- til 30-årige, og et ungdomshus kunne være en rigtig god ramme, hvor de unge selv kan bidrage med liv i de dage, hvor der ikke er indslag udefra. Det skal ligge hvor der er gode muligheder for at komme til og fra med det offentlige, også lidt senere på aftenen. Meget kan gøres for relativt få midler på Bornholm. Vi vil ikke sætte tal på uden at arbejde med et konkret forslag.