Dansk Folkeparti: Priskriteriet blev vægtet for højt

Dansk Folkeparti: Priskriteriet blev vægtet for højt
Linda Kofoed Persson (DF) mener, at prisen blev vægtet for højt i udbuddet om affaldssortering. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 4. MAJ 2021 • 09:00
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
4. MAJ 2021 • 09:00

AFFALD

Kriteriet pris vægtede 50 procent i udbuddet, mens kvaliteten af den affaldsfaglige løsning, herunder innovation, udgjorde 25 procent. Vægtningen blev vedtaget af økonomi-, erhvervs- og planudvalget, hvor Dansk Folkepartis Linda Kofoed Persson som den eneste stemte imod indstillingen. Og DF var også imod udfaldet, da kontrakten skulle godkendes af kommunalbestyrelsen i torsdags, fortæller hun til Bornholms Tidende.

– Vi synes, at prisen blev vægtet for højt i det her. Der var nogle andre sociale parametre, vi gerne ville vægte højere, siger hun og nævner et par eksempler:

– Om virksomheden tager elever og er sit sociale ansvar bevidst i forhold til at tilbyde arbejde til grupper af borgere uden for arbejdsmarkedet. Sådan nogle parametre, synes jeg faktisk også, er vigtige i de her kommunale udbud. Det er mange penge, vi bruger på udbud, og derfor mener jeg også, at der er andre parametre, der skal vægte, siger Linda Kofoed Persson.

Hendes partifælle René Danielsson håber, at udfaldet vil blive, at opgaven forbliver hos Nexø-koncernen Fugato, der foruden dagrenovation for Bofa har kloakservice, skovarbejde, fliserens, skybrudssikring og snerydning på opgavepaletten – for at nævne nogle få forretningsområder.

"Jeg synes, at Fugato skal prøve indsigelsen. Det er ikke første gang, at udbuddene er strukket forkert sammen på Bornholm, så der er intet at tabe. For mig at se er det et stort tab for øen," skriver René Danielsson i en kommentar på Facebook.

Skraldespande

En anden anke for Dansk Folkeparti er, at Bofa burde have ventet med at lave et stort udbud, til man fik nogle erfaringer med, hvordan det kommer til at gå, når affaldet skal sorteres i ti fraktioner ved alle husstande.

– Der er rigtig meget sortering, og hvordan vil man få plads til fire skraldespande i den gamle bydel? Det er ikke noget problem for mig ude på landet og nok heller ikke i de større parcelhuskvarterer, men jeg er sikker på, at det vil give problemer nogle steder, siger Linda Kofoed Persson.

Inde i midten af flere byer, hvor gaderne er snævre, og pladsen i baggården er trang, er det tanken, at der skal opføres centrale affaldsanlæg, hvor beboerne skal smide affaldet ud. Linda Kofoed Persson fortæller, at hun stadig mangler at se, hvor disse "miljØ'er", som Bofa kalder dem, skal placeres, og hun forventer, at placeringen af disse vil føre til stor debat i byerne senere på året.

– Du skal finde en placering til affaldsøer, og gamle fru Jensen, der går med rollator og har det svært i forvejen, skal hun blæse frem og tilbage med sin rollator i al slags vejr for at gå til en ø med de forskellige fraktioner, hun har. Ellers ender vi med, at nogen efterhånden får fyldt deres hjem op med alle mulige forskellige slags affald. Jeg synes, der er nogle udfordringer, som ikke er helt gennemtænkt, og det kunne jeg godt tænke mig, at vi havde gjort først, siger DF-formanden.

Hun mener, at kommunen med det lange udbud gør det vanskeligere at rejse problematikken over for folketingspolitikerne og regeringen, der står bag forslaget om en mere ambitiøs affaldssortering.

– Man må jo påpege over for dem, at det altså ikke er alle, der bor i et lejlighedkompleks med sortering i gården. Man bliver nødt til at gøre opmærksom på, at der er nogle områder, hvor det her bliver rigtig svært og derfor rigtig dyrt. Hvad har regeringen tænkt sig at gøre ved det?, spørger hun.

 

Kriterier i udbud om affaldsindsamling

Pris: 50 %

Affaldsfaglig løsning + kvalitet (herunder innovation): 25 %

Uddannelse og arbejdsmiljø: 10 %

Miljø- og ressourceforhold: 15 %