Budgettet sprængt: Allinges nye attraktion klar

Budgettet sprængt: Allinges nye attraktion klar
Klik på billederne og se den nye klatrevæg blive til. Foto: Rasmus Pørksen
IDRÆT | ALLINGE | ABONNENT | 5. OKT 2021 • 05:30
Niels Ebdrup
Journalist
IDRÆT | ALLINGE | ABONNENT
5. OKT 2021 • 05:30

Snart åbner der en ny stor klatrevæg i Allinge. På åbningsdagen kan alle komme og prøve den gratis.


Gæster i Bornholms Idræts- og Kulturcenter har siden foråret kunnet se den store klatrevæg, som er sat op inde i hallen. Lørdag den 9. oktober kan de også få lov at prøve den.

Den dag inviterer Allinge-Sandvig Gymnastikforening (ASG) nemlig alle interesserede på en gratis prøvetur op ad den kunstige klippevæg – den såkaldte boulderingvæg.

Formand for ASG, Jørgen Lund, fortæller, at budgettet blev sprængt, og at coronaen var skyld i, at åbningen blev udsat. Men hans glæde er ikke til at tage fejl af.

– Vi glæder os rigtig meget til 9. oktober, hvor folk ikke bare kan se boulderingvæggen, men også prøve den. Man kan godt klatre med almindelige sko, men vi har købt specielle klatresko, så vi kan låne dem ud på dagen. Når det hele er kommet op at køre, så lejer vi skoene ud – som i et bowlingcenter. Men 9. oktober skal alle have lov at prøve gratis, fortæller Jørgen Lund.

Dyrere end forventet

Klatrer man på boulderingvæggen, behøver man ikke at have sele på for sikkerhedens skyld. Den madras, der ligger under væggen, er så stødabsorberende, at man bør kunne falde ned fra toppen af den 4,3 meter høje klippe-imitation uden at slå sig.

Netop måtten er den primære årsag til, at boulderingvæggen blev dyrere end forventet.

– Vi havde et budget på 100.000 kroner, men det hele endte med at koste 150.000 kroner. Der skulle en anden måtte på end forventet. Og så valgte vi at købe flere klatresko. Vi kan jo ikke have en væg, som folk ikke kan få lov at prøve, og det er bedst, hvis man bruger de særlige sko, fortæller Jørgen Lund.

Heldigvis kunne ASG få økonomisk støtte fra Sparekassen Bornholms Fond, Wonderpuljen, Nordeafonden og ASG's Venner – og hjælp fra Bornholms Idræts- og Kulturcenter.

En unik bornholmersport

Klatreinstruktør Rasmus Pørksen fra Allinge har været hovedmand bag at bygge bouldreingvæggen. Hans engagement omkring væggen er i høj grad båret af, at vores børn skal kunne dyrke klatresporten – der i dansk sammenhæng har helt unikke forhold på Bornholm

– Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor der kan klatres på klippe. Og så har vi en masse børn på Bornholm, der ikke aner, at klatring er en sport. Nu er det oven i købet en olympisk disciplin, siger Rasmus Pørksen.

– Moseløkken her ved Allinge er Danmarks største sted for sportsklatring med 130-140 klatreruter.

Da man ikke skal bruge sele for at øve sig på den nye bouldreingvæg, vil omkring ti børn kunne øve sig på samme tid. Til sammenligning har Bornholms Klatreklub i Rønne en klatrevæg, hvor alle klatrere hele tiden skal være forbundet med et reb til en person på jorden.

Boulderingvæggen kan prøves ved dens åbningsfest i Bornholms Idræts- og Kulturcenter i Allinge 9. oktober mellem klokken 10 og 14. Efterfølgende er den gratis at bruge for medlemmer af ASG.