Bornholm Craft Weeks er skudt i gang: Vi kan vise, at godt håndværk tager tid

Bornholm Craft Weeks er skudt i gang: Vi kan vise, at godt håndværk tager tid
Lene Fensholt havde som en del af Bornholm Craft Weeks åbent værksted i kunsthåndværkerbutikken Postgade 21 lørdag. Foto: Jens-Erik Larsen
KUNSTHÅNDVÆRK | SVANEKE | ABONNENT | 12. SEP 2021 • 16:00
KUNSTHÅNDVÆRK | SVANEKE | ABONNENT
12. SEP 2021 • 16:00

Bornholm Craft Weeks startede i weekenden og løber frem til slutningen af oktober. Keramiker Lene Fensholt var med til at skyde festivallen i gang i Svaneke med et pop-up værksted og publikum på sidelinjen.

Lige inden for døren i kunsthåndværkerbutikken Postgade 21 i Svaneke sidder keramiker Lene Fensholt ved et lille arbejdsbord.

Hænderne arbejder med en lille figur i ler, der er blevet modelleret og nu skal skæres til, inden den skal brændes, glaseres og brændes igen.

Til sidst skal den fastgøres på et låg til en thekande. Zebrakanden, som er en fast del af Lene Fensholts produktion.

Normalt sidder hun i sit eget værksted med væsentlig mere albuerum og uden publikum.

Men som en af Bornholms mange kunsthåndværkere vil hun gerne være med under Bornholm Craft Weeks, der hylder det bornholmske kunsthåndværk.

– Det er lidt småt at sidde her og arbejde, og jeg kan ikke have min drejeskive med. Så det er selvfølgelig anderledes, men det er fint at få et afbræk fra arbejdet og rigtig godt at få muligheden for at snakke med folk om håndværket, siger hun.

Bornholm Craft Weeks er nu i gang. De næste seks uger kan man se en masse forskelligt kunshåndværk og komme tæt på kunsthåndværkernes arbejde forskellige steder på øen. Blandt andet kan man se kunsthåndværkerne i Postgade 21 arbejde med deres materialer midt i butikken hver lørdag fra 10 til 15. Foto: Jens-Erik LarsenBornholm Craft Weeks er nu i gang. De næste seks uger kan man se en masse forskelligt kunshåndværk og komme tæt på kunsthåndværkernes arbejde forskellige steder på øen. Blandt andet kan man se kunsthåndværkerne i Postgade 21 arbejde med deres materialer midt i butikken hver lørdag. Foto: Jens-Erik Larsen

Åbent værksted

Lene Fensholt er en del af et fællesskab med 10 andre kunsthåndværkere, som driver butikken Postgade 21 i Svaneke.

Deres arrangement til Bornholm Craft Weeks er "Oplev kunsthåndværkerne arbejde", hvor de skiftesvis har en dag, hvor de arbejder med deres materialer foran kunder og besøgende midt i butikken.

Lene Fensholt havde lidt betænkeligheder ved at skulle sidde i et så åbent rum og arbejde, men indtil videre er det gået godt.

– Da vi planlagde det og aftalte, at vi skulle sidde her ved indgangen og vinduet ud mod gaden, tænkte jeg, at det ville blive lidt som at være et dyr i en zoologisk have. Men jeg kan godt lade være at blive distraheret af folk udenfor. Jeg sidder bare og arbejder og holder fokus på det herinde og snakker lidt med dem, der kommer ind, siger Lene Fensholt.

Det er Makers Island Bornholm, der står bag Craft Weeks, hvor man henover september og oktober kan opleve udstillinger, workhops, master classes og tema-events flere forskellige steder på øen.

Lene Fensholt fortæller, at der allerede har været en del gæster forbi på premieredagen.

– Der har været mange gæster og meget interesse for, hvad jeg laver, og mange spørgsmål til, hvordan jeg brænder for eksempel, siger hun.

Lene Fensholt har arbejdet som keramiker i 51 år og bor i Svaneke. I weekenden var hun med til at skyde Bornholm Craft Weeks igang. Foto: Jens-Erik Larsen

Håndværk, der holder

Som en del af kunsthåndværkerfællesskabet i Postgade 21, passer Lene Fensholt ind i mellem også butikken.

Hun er derfor vant til at snakke med kunderne og besvare spærgsmål om sine arbejdsprocesser.

Men det lille åbne værksted i butikken i forbindelse med Craft Weeks giver nu anledning til endnu flere snakke, hvor de besøgende får en dybere forståelse af, hvilket arbejde, der ligger bag kunsthåndværket.

– Folk kan jo se mig sidde og arbejde, og de kan se, at det altså tager tid at lave godt håndværk. Nogle gange er der kunder, som synes, at det, jeg laver, er rigtig fint, men lidt dyrt. Men det er det altså ikke, hvis man ser på arbejdstiden og gør det op i timeløn. Der ligger meget arbejde i, så det koster lidt, men så holder det også forever, siger Lene Fensholt.

En kunde træder ind i butikken og standser ved Lene Fensholts arbejdsbord.

De falder i snak om den lille figur, Lene Fensholt sidder og arbejder med til zebrakanden.

– Den første kande med en zebra på lavede jeg for 51 år siden. Jeg har udviklet på den gennem årene, men jeg er faktisk lidt stolt af, at designet stadig holder og er populært, siger Lene Fensholt.

Lene Fensholts zebrastel er udstillet og kan købes i Postgade 21 i Svaneke, hvor hun og hendes kolleger også viser deres arbejde med deres forskellige materialer under Bornholm Craft Weeks. Foto: Jens-Erik Larsen

Bornholm Craft Weeks varer frem til den 24. oktober. Du kan læse mere og hente hele programmet på makersisland.bornholm.dk.

OM MAKER'S ISLAND BORNHOLM

Maker's Island Bornholm er et samarbejde mellem aktørerne inden for kunsthåndværket på Bornholm. Samarbejdet skal udmønte Bornholms titel som World Craft Region i konkrete aktiviteter, der sikrer synergier, promovering, kompetenceudvikling og internationalisering.

Bag Maker's Island Bornholm står Arts & Crafts Association Bornholm, Bornholms Kunstmuseum, Grønbechs Gård, Hjorths Fabrik, Det Kongelige Akademi i Nexø, Destination Bornholm, Business Center Bornholm og Bornholms Regionskommune.

Maker’s Island arrangerer for første gang Bornholm Craft Weeks med et stort program, der viser mangfoldigheden og dybden af Bornholms kunsthåndværk frem i ugerne fra den 11. september – 24. oktober 2021.

 

Lene Fensholt

Født i Kolding i 1944.

Uddannet fra Danmarks Designskole i 1970 og Kunstakademiet i København i 1973.

Har boet og arbejdet med sin keramik på Bornholm i 45 år.

Er en del af kunsthåndværkerfællesskabet, der driver butikken Postgade 21 i Svaneke.