Børn får Pedersker til at spire: 'Naturen er helt vild'

Børn får Pedersker til at spire: 'Naturen er helt vild'
Liv på seks får kyndig anvisning af planlægger og arkitekt i BRK Vivi Granby om, hvilke planter i Pederskers nye byhave, der er ekstra tørstige. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 8. JUN 2021 • 14:12
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
8. JUN 2021 • 14:12

BYFORNYELSE

Selma kniber det ene øje sammen og fører pege- og tommelfinger mod hinanden i strakt arm, så de næsten rører hinanden.

– Naturen er helt vild! Det er helt vildt, at sådan et lille frø kan vokse sig stor og til en plante, siger den syvårige pige fra Sydbornholms Privatskole for derefter at slå ud med armene for at vise, hvordan planten, hun taler om, vil vokse i vejret.

Hun har sammen med 0.-1. klasse på skolen i Pedersker plantet små frø og fået dem til at spire. Nogle af frøene, som er spiret, har fået fast holdeplads i skolegården, andre kommer ned til pladsen bag brugsen i Pedersker, hvor planlægger og arkitekt i BRK Vivi Granby er troppet op for at mødes med børnene i 0.-1. klasse.

– Vi har plantet planter i kasserne derovre og langs rækværket, hvor I sidder nu, siger hun til børnene, hvis øjne opmærksomt følger arkitektens armbevægelser.

Helt konkret har man pillet det gamle, hvide plankeværk ned, der før skærmede grunden af. I stedet er der kommet højbede, en gangsti, grønt græs, et nyt træstakit, hvor planter vokser langs samt en forhøjning lavet i forskellige niveauer i træ, som kan bruges til koncerter, teater, leg eller som et solspot.

Et projekt som børnene i forbindelse med deres undervisning har hægtet sig på, og som er stablet på benene af Dagligbrugsen i Pedersker, arkitekt Vivi Granby, lokale ildsjæle og byens borgerforening, der har søgt penge til fornyelsen gennem fonde.

– Og deroppe skal jeres planter plantes i kasser, fortsætter Vivi Granby sin fortælling om den forvandling, som arealet bag brugsen har taget, og peger over mod de plateauer af træ, der er bygget i det ene hjørne af pladsen.


Syvårige Selma fra Sydbornholms Privatskole har lært en masse om planter og dyr samt hvordan man passer på naturen. Foto: Jacob Jepsen

Mere liv i byen

– Meningen er, at projektet skal skabe mere liv i byen, siger Vivi Granby, imens børnene stormer afsted mod træværket for at kravle op, krybe under og hoppe ned fra det:

– Vi vil gerne skabe et andet miljø, end hvad der var, og brugsen er jo samlingspunkt i byen. Derfor var det oplagt at gøre noget ved de kvadratmeter bag brugsen i Pedersker, som længe har ligget urørt hen, fortæller hun, der selv kommer fra byen.

Det er lærer på Sydbornholms Privatskole Christine Munck Birch, der har koblet børnenes undervisning om natur og planter på projektet. Det skete ved lidt af en tilfældighed, men da hun hørte om det, der var i gang bag byens brugs, tog hun straks kontakt til Vivi Granby.

– Det er helt fantastisk, at vi har fået lov til at koble os på det her projekt, og noget som børnene virkelig har fået meget ud af, siger hun.

Børnene har udvidet deres fokus til lokalområdet og naturen på Bornholm, så de nu ved mere om, hvilke planter og dyr der gror og bor på øen.

– Det er undervisning om biodiversitet i børnehøjde, siger Christine Munck Birch og fortæller, at børnene har fået grønne fingre og er blevet meget skarpe på planters navne og funktion samt meget andet fakta.

– Nogle af dem har bare suget viden til sig, ja de ved nærmest mere end mig, siger hun og ler.

– Det er ligesom dem, der ved en hel masse om dinosauerne – der bliver man bare udkonkurreret.


Planlægger og arkitekt i BRK Vivi Granby (tv) og lærer på Sydbornholms Privatskole Christine Munck Birch (th) i den nye byhave i Pedersker. Foto: Jacob Jepsen

"Pas på ensekterne!"

En af de elever, der har fået planter og dyr på hjernen er seksårige Liv, som går og fortæller lidt om den proces, de har været igennem fra frø til plante, imens hun vander det grønne, der titter op fra jorden i højbedede:

– Vi har sået persille og solsikker henne i skolen. Men solsikkerne er druknet, for nogle af duksene gav dem for meget vand, siger Liv imens hun rutineret bevæger sig fra højbed til højbed.

For trods druknede solsikker, er der planter, der har overlevet, og som snart kan få en plads bag brugsen.

Liv synes, det har været sjovt at lære om naturen, og hvordan man passer på den. Blandt andet ved at samle affald, besøge en biavler, spotte insekter i et vandhul samt bidrage med spirede planter til byens nye byhave.

– Børnene føler sig virkelig stolte over at have gjort byen grønnere og bedre, og har sagt undrende til os lærere, når vi har været ude at samle skrald i naturen, "hvorfor er der nogle, der bare smider det her, når det skal i skraldespanden?", fortæller Christine Munck Birch.

Noget, der har resulteret i en venlig opfordring til byens beboere og besøgende. For ved busstoppestedet har børnene hængt plakater op, de selv har tegnet og skrevet på med ordlyden "Pas på ensekterne!", "bier kan vi ikke undvære" og en med et stort rødt kryds over teksten "Affald i naturen – brug skraldespande."

Det er nemlig bedst, når man passer på naturen, har syvårige Selma lært:

– Det er sjovt at se, hvad man kan lave i naturen uden at ødelægge den. For eksempel at klatre i træer – det ødelægger man dem jo ikke af.

 

Projektet i Pedersker

Sydbornholms Privatskoles 0.-1. klasse har som en del af deres undervisning været med til at forspire planter til en byfornyelse bag Dagligbrugsen i Pedersker.

Udover børnenes bidrag er projektet stablet på benene af Dagligbrugsen i Pedersker, planlægger og arkitekt i BRK Vivi Granby, lokale ildsjæle samt byens borgerforening, der har søgt penge til fornyelsen gennem fonde.

Pengene har gjort det muligt at lave det tidligere aflukkede areal om til et åbent rum med planter, blomster, gangsti og et træværk, der kan bruges til alt fra afslapning til en lille koncert eller optræden.