Arbejdet med ny badebro kræver store maskiner: 'Vi har taget billeder, så vi kan rekonstruere klitterne'

Arbejdet med ny badebro kræver store maskiner: 'Vi har taget billeder, så vi kan rekonstruere klitterne'
Det er maskinerne mod naturen. Der er lagt sten ud i vandet, så rendegraveren ikke synker i. De bliver selvfølgelig fjernet igen, når broen er færdig. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 2. JUN 2021 • 15:48
| ABONNENT
2. JUN 2021 • 15:48

BYUDVIKLING

Beboere i Melsted og omegn kan snart hoppe i vandet fra bro igen. Tæt på Melsted Havn rejser sig langsomt, hvad der skal blive til badebro. Der har tidligere stået en badebro sammen sted. Men den krøllede sammen under den seneste storm. Den nye badebro bliver bygget med de næsten præcis samme mål som den tidligere bro, men den nye er af andet materiale, og den skulle være mere robust.

Indtil videre står der nogle cylinderformede fundamenter, der vejer op til syv ton. Man ser kun lige toppen af dem, men de største er 3,5 meter lange, og de er gravet godt ned i sandet.

I Sandkås har man en lignende bro med samme fundament, struktur og ramme. Den står der endnu. Men der er ingen garanti for menneskeskabte anlægs levetid, når det er oppe imod naturens kræfter, fortæller Jesper Nielsen, der er byggeleder hos Entreprenørfirmaet Jens Møller, der står bag opførelsen af broens fundament.

– Det er et solidt og robust fundament, vi laver. Jeg vil aldrig garantere, at det holder, men det håber og regner vi selvfølgelig med, at det gør. Det gør den model, vi byggede i Sandkås, der er den samme som denne. Men havet er nu engang havet, og det har sine helt egne kræfter, siger Jesper Nielsen.

Maskiner i naturen

Arbejdet med badebroen er ikke helt nemt, da der igennem skov og klit skulle tilvejebringes en stor gravemaskine på 45 ton til stranden. Derfor er der fra Melstedvej og ned til stranden sat vejplader, der hjælper lastbiler og gravemaskiner med at komme frem. Samtidig skåner pladerne det naturlige underlag.

I forlængelse af arbejdet har man også været nødsaget til at grave i nogle af klitterne for at skabe passage til både lastbiler og gravemaskiner. Til trods for at det ser voldsomt ud, er der altså kun midlertige gener, der er tale om, siger Jesper Nielsen.

– Måske har nogle været bekymret, men vi retter klitterne til, når Vej og Park er færdige med at montere broen. Vi har taget billeder af, hvordan klitterne så ud inden, så vi kan rekonstruere dem bedst muligt, understreger han.

Kørevejen, der blev lavet kort inden pinse, bliver også fjernet, når arbejdet med broen er færdig. Derudover er der ved siden af badebroen lagt en masse store sten ud i sandet, så den 45 ton tunge gravemaskine ikke synker i. Da det jo er en badestrand er stenene også midlertidige, og de bliver gravet op og fjernet, når der ikke er behov for dem mere, forsikrer Jesper Nielsen.


Foto: Jens-Erik Larsen

Snart står den der

Arbejdet med broen startede lige inden pinse. De seneste dage har der været stille på stranden, og gravemaskinen har ikke været betjent. Vejret har givet anlægsprojektet nogle udfordringer, men Jesper Nielsen forventer, at de kan gøre deres del af arbejdet færdigt inden længe.

– Vi går i gang med at montere nogle stålpiller mellem de nedgravede bropiller. Det er dem, selve badebroen skal monteres på, og det er Vej og Park fra kommunen, der gør det. Jeg tror, de gør det i næste uge, og så begynder det at ligne en badebro igen. Undervejs rydder vi op efter os, siger Jesper Nielsen.

I kommunen regner man med, at badebroen står færdig om to uger, hvor man igen kan hoppe i havet, der stadig er til den kølige side. Ifølge DMI er havet omkring Melsted omkring de 12 grader.