Alt udsolgt i børnehus: 'Nu går vi i tænkeboks'

Alt udsolgt i børnehus: 'Nu går vi i tænkeboks'
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 2. JUN 2021 • 16:36
| ABONNENT
2. JUN 2021 • 16:36

DAGTILBUD

Børnehuset Trilobitten kan ikke imødekomme behovet for børnehave- og vuggestuepladser de kommende år. En befolkningsprognose fra kommunens økonomiafdeling viser nemlig, at der kan forventes endnu flere børn i Aakirkeby i fremtiden.

Trilobitten er en integreret institution med plads til 24 vuggestuebørn og 68 børnehavebørn.

Prognosen for perioden 2021-2031 viser, at der i 2021 er en kortvarig overbelægning på ti børn i Trilobittens børnehavedel. Dette tal vil ifølge prognosen være oppe på 32 børnehavebørn i 2031.

Pia Holm, faglig og pædagogisk leder i Trilobitten, påpeger, at overbelægningen ikke er større end den plejer at være i forsommeren.

– Vi sender 22 børn i skole lige om lidt, så der bliver plads til at tage nye ind. Men der er nogle prognoser, der fortæller, at vi ikke kommer til at have pladser næste år, siger hun.

For vuggestuebørn er underkapaciteten lidt mindre. Ifølge prognosen vil der i perioden maj-juli være otte vuggestuebørn, som ikke kan få plads i Trilobitten i år. De kommende år vil dette tal stige.


Foto: Berit Hvassum

Dejligt med stigende efterspørgsel

Problemstillingen blev behandlet på udvalgsmødet i børneudvalget i tirsdags, og referatet viser, at manglen på dagtilbud også vil ramme Allinge og Nexø. Derfor vil Center for Børn og Familie i løbet af efteråret og vinteren 2021 udarbejde en samlet analyse af kapacitetsbehovet på Bornholm. Analysen skal danne grundlag for mere langsigtede løsninger og vil blive præsenteret i foråret 2022.

– Nu går ledelsen af dagtilbuddet i tænkeboks, siger Pia Holm.

Det betyder, at hun sammen med kommunen og de øvrige børnehusledere på Bornholm udtænker forskellige scenarier, fordele og ulemper, og så træffes der en beslutning.

Det er alt for tidligt at sige noget konkret, siger lederen fra Trilobitten.

– Men det er dejligt, at der er efterspørgsel, at der er børn i byen og på øen. Det er kun godt, nu skal vi bare have fundet pladser til alle.

I mellemtiden henvises børnehavebørn til børnehuse med ledig kapacitet, mens vuggestuebørn henvises til private og kommunale dagplejere.