Minister klar med forslag til museumsreform: Største løft nogensinde

10. APR 2024 • 18:44INDLAND/KRIMINAL

Regeringens forslag til en ny museumsreform rummer et permanent økonomisk løft for statsanerkendte museer.

Finansieringen af landets statsanerkendte museer skal have et permanent økonomisk løft på yderligere 75 millioner kroner om året.

Sådan lyder det i regeringens forslag til en ny museumsreform.

Bliver udspillet til virkelighed, vil den samlede finansiering af statsanerkendte museer dermed overstige en halv milliard kroner om året.

Det siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) onsdag til Ritzau.

- Vi har som aldrig før behov for at passe på vores kultur og de steder, der fortæller os noget om os selv og vores historie. Det er årsagen til, at jeg som kulturminister sammen med mine kolleger i regeringen har truffet beslutningen om at løfte finansieringen.

- Det er muligvis det største løft nogensinde - i hvert fald i nyere tid, siger ministeren.

Det var i forbindelse med tilblivelsen af SVM-regeringens regeringsgrundlag, at arbejdet med en ny museumsreform gik i gang.

- I dag er det sådan, at medmindre man har en doktorgrad i museumsøkonomi, er det fuldstændigt uigennemsigtigt, siger Jakob Engel-Schmidt om det nuværende system.

Regeringen og kulturministeren sætter sig nu ved forhandlingsbordet sammen med Folketingets partier med en række principper som en del af udspillet.

De principper skal danne grundlag for, hvordan reformen kan skabe et - i regeringens øjne - bedre system for fordelingen af tilskud til museer.

Foruden det økonomiske løft lægger regeringen op til en todelt finansiering: et såkaldt differentieret grundtilskud og et variabelt tilskud.

Grundtilskuddet skal give museerne et fast tilskud, der blandt andet gives ud fra, hvilken opgave museet varetager, og hvor mange lokationer museet strækker sig over.

Det variable tilskud gives ud fra blandt andet antallet af besøgende samt museets økonomi.

De nye principper rummer muligheden for, at succesfulde museer bliver økonomisk belønnet, betoner Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen.

- Set med liberale briller er det jo særlig fedt, at vi med de nye principper lægger op til at belønne de museer, der gør det godt, får kunder i butikken og har stor lokal opbakning, udtaler han i en skriftlig kommentar.

I dag er der 95 statsanerkendte museer. Den liste kan ende med at blive længere. Eller kortere.

Det skal ifølge regeringen afgøres af et organ ud fra et armslængdeprincip, så det er andre end Kulturministeriet, der sagsbehandler, siger Jakob Engel-Schmidt.

Han forventer, at museumsreformen vil ligge klar inden sommer. Først skal Folketingets partier drøfte regeringens forslag.

Statsanerkendte museer er enten kommunalt ejede, selvejende eller foreningsejet. De modtager driftstilskud i henhold til museumsloven.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU