Kunst for trecifret millionværdi var i fare i Børsen-brand

17. APR 2024 • 16:24INDLAND/KRIMINAL

P.S. Krøyers børsmaleri er alene omkring et halvt hundrede millioner kroner værd, anslår vurderingschef.

Da Børsen brød i brand tirsdag morgen igangsatte ansatte, politifolk og forbipasserende en indsats for at redde værdifulde genstande fra bygningen.

Den resulterede i, at flere historiske malerier blev reddet. Heriblandt det kendte P.S. Krøyer-maleri "Fra Københavns Børs".

Og redningsindsatsen kan meget vel have reddet uerstattelig kunst for en trecifret millionværdi.

Det anslår Kasper Nielsen, der er vurderings- og salgsdirektør hos auktionshuset Bruun Rasmussen.

- Hele Børsens kunstsamling udgør en trecifret millionværdi, hvorfor det også samlet set var både væsentligt og umistelig kulturarv inden for kunsten, der var i fare, siger han.

Især Krøyers børsmaleri har trukket overskrifter - og med god grund. Kasper Nielsen vurderer, at det har været det mest værdifulde maleri i Børsen.

- Det er et billede, der er udført af en af vores dygtigste og allermest kendte kunstnere fra den periode, der har afbilledet et værk, der har så enorm stor betydning for Danmarks historie.

- Krøyers børsbillede er det mest værdifulde i Børsens samling. Værdien på værket anslås til at ligge omkring et halvt hundrede millioner, siger han.

Han forklarer, at resten af Børsens kunstsamling ligger på et nogenlunde ens niveau under Krøyer-maleriet, og derfor er enkelte værker svære at fremhæve.

Han er dog ikke i tvivl om, at de enkelte historiske værker har sekscifret værdi og opefter.

- Der har været en substantiel samling af kunst på Børsen fra 1600-tallet og op til nyere tid. Rigtig meget af det er væsentlige nedslag i danmarkshistorien i mikset mellem kunstnere, de portrætterede og kvaliteten af værkerne.

Det er fortsat ikke kortlagt, præcist hvilke værker der har overlevet branden. De reddede værker er blevet transporteret til Nationalmuseets magasin.

Her vil der blive taget stilling til, hvem der skal stå for at skabe et overblik over, om der er kulturskatte, der er gået tabt.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU