Tænketank advarer mod usikkerheder i ny klimafremskrivning

30. APR 2024 • 16:35ERHVERV/POLITIK

Klimaministeriets fremskrivning bør ikke få politikere til at tro, at omstillingen er klaret, siger Concito.

Selv om Klimaministeriet i en fremskrivning vurderer, at Danmark er tæt på at nå klimamålet for 2030, er der stadig væsentlige usikkerheder.

Ændrede regnemetoder står nemlig for en stor del af de nye klimagevinster - eksempelvis for lavbundsjorde og skoves optag af CO2.

- Det er tal, hvor forskerne bag har påpeget meget store usikkerheder, så vi skal passe på med at sige, at vi næsten er i mål, siger Karsten Capion, senioranalytiker i den grønne tænketank Concito.

I den nye fremskrivning vurderes det, at de danske udledninger i 2030 vil være 68 procent lavere end i 1990.

Vejen til målet om en reduktion på 70 procent kan derfor synes kort, men i de nye gevinster gemmer sig en række usikkerheder.

Eksempelvis kan en storm vælte de træer, der nu vurderes at lagre mere CO2 og dermed i stedet besvære klimaregnskabet.

Alle sektorer bør derfor ifølge Concito gennemføre en strukturel omstilling, hvor forurenende kilder fjernes eller ændres til en klimavenlig praksis.

Det vil fjerne risikoen for, at regnemetoderne senere opdateres i mere negativ retning og skaber længere vej til klimamålet.

En sådan bevægelse ses på transportområdet, vurderer Karsten Capion.

Her spår fremskrivningen flere elbiler fremover, og transporten ventes nu at udlede 2,1 millioner ton CO2 mindre i 2030, end man troede sidste år.

- Det er et af de elementer, der peger på, at der er en strukturel omstilling i gang, der giver varige og sikre reduktioner.

- Det er det, som virker, og som vi gerne vil se i alle sektorer, siger han.

Han peger på, at landbruget er den tilbageværende sektor, der skal håndteres.

I den nye klimafremskrivning vurderes det, at der sammenlagt udledes 3,6 millioner ton CO2 mindre, end man troede sidste år.

Men bag det tal ligger der flere op- og nedjusteringer af forskellige områder, der understreger usikkerhederne.

Der er sket nedjusteringer i forventningerne til udledningerne for 5,8 millioner ton CO2. Samtidig ventes en højere udledning andre steder på samlet 2,2 millioner ton.

Nu sendes fremskrivningen i høring, og blandt andet regeringens klimavagthund Klimarådet nærlæser den. Ifølge formand Peter Møllgaard er det for tidligt at drage konklusioner.

- Men der er usikkerhed, som vi tidligere har påpeget, som potentielt kan pege i retning af et større reduktionsbehov.

- Eksempelvis udledningerne fra industrien og udtagning af lavbundsjorde, som er noget af det, vi nu vil se nærmere på, siger han.

Han peger på, at der stadigvæk er behov for mere politik.

- Det er en god idé at sigte højere end 70 procents-målet, så vi ikke risikerer at blive tvunget ud i hovsa-løsninger i sidste øjeblik, fordi der var reduktioner, der ikke blev til virkelighed.

Ifølge den borgerlig-liberale tænketank Cepos viser den nye klimafremskrivning, "hvor skrøbeligt et grundlag de danske klimamål bygger på".

Derfor bør Danmark droppe et nyt klimamål efter 2030. Det mener analysechef Otto Brøns-Petersen.

- Det giver ingen mening at have mål formuleret som faste mængdemæssige reduktioner, når måleusikkerheden er så stor, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU