21. AUG 2018 • 11:25ERHVERV/POLITIK

Regeringen vil fordoble udgifter til tyndslidt kystbeskyttelse

Det hårde vejr har slidt på kystbeskyttelsen ved den jyske vestkyst. Det vil regeringen råde bod på.

Kystbeskyttelsen langs den jyske vestkyst er flere steder blevet så tyndslidt, at mere end 10.000 huse risikerer at blive oversvømmet.

Derfor foreslår regeringen noget, der nærmer sig en fordobling af de statslige udgifter til kystbeskyttelse. Miljø- og Fødevareministeriet betegner det som en "storstilet indsats", der lægges op til.

- Vi har gennem mange år lavet lidt lappeløsninger på den jyske vestkyst, hvor vi har sandfodret i et vist omfang, men også accepteret, at kysten hvert år bliver ædt af havet.

- Nu laver vi den rigtige løsning, så vi sandfodrer i så stort omfang, at vi bremser tilbagegangen af kyststrækningen, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).I Danmark er den enkelte grundejer som udgangspunkt selv ansvarlig for at kystbeskytte sin egen ejendom. Men i over 100 år har staten finansieret kystbeskyttelse ved Vestkysten.

Siden 1983 er det sket gennem fire fællesaftaler med syv kommuner. Det er de fire fællesaftaler, som regeringens nye forslag handler om. Til de nuværende aftaler, der udløber i år, er der afsat 96,9 millioner kroner årligt.

Det beløb vil regeringen sætte op til 184,6 millioner kroner årligt, men først fra 2020-2024. I 2019 lægges der op til en forlængelse af de nuværende aftaler.

Der er en god grund til, at det netop er de områder, der er blevet udvalgt frem for andre, hvis nogen føler sig forfordelt.- Det her handler om samfundsinteresser, det andet handler om enkeltpersoners interesser, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er områderne med fællesaftaler de steder i Danmark, hvor der er størst nedbrydning og størst risiko for oversvømmelser.

- Det betyder noget for alle de mennesker, der bor bag klitrækken. Mange steder ser vi sommerhuse falde i vandet, og det er en frygtelig situation for husejerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.

At man ikke har gjort noget ved problemet tidligere skyldes "andre politiske prioriteringer".

/ritzau/

Mest læste