13. FEB 2018 • 18:09ERHVERV/POLITIK

Pensionskassernes TDC-partner vækker bekymring om skattely

Macquarie, der er blandt byderne på TDC, er tidligere blevet kritiseret for brug af skattely i Danmark.

Australske Macquarie, der sammen med flere danske pensionskasser står til at blive ejer af TDC, har flere gange trukket overskrifter for at være ganske kreativ, når det kom til skattebetalingen fra ejerskabet af Københavns Lufthavne.

Det bekymrer medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S), der i mange år har arbejdet for at styrke skattelovgivning i EU.

- Jeg er bekymret for, om Macquarie vil fortsætte med agere, som de tidligere har gjort.- Læser man deres "code of conduct", så er de imod ting som hvidvask af penge og finansiering af terrorisme. Men de nævner over 20 sider ikke fair beskatning med ét ord.- De bruger aggressiv skatteplanlægning og betaler bevidst dermed ikke skat der, hvor de tjener deres penge. Det er ikke i orden. Så hvis de ender med at eje en del af TDC, synes jeg, at vi skal stille krav til, hvordan de agerer, siger Jeppe Kofod

Macquarie købte sig ind i Københavns Lufthavne i 2005 og ejede frem til 2017 en majoritetsandel sammen med skiftende partnere.Her fik en række ejerkonstruktioner, der involverede selskaber i Luxembourg, der mindskede skattebetalinger i Danmark, kritik.- Macquarie benytter sig af klassiske eksempler på, hvordan man unddrager sig fair skat der, hvor man tjener sine penge.

- Selv om det ikke nødvendigvis er ulovligt, så mener jeg, at selskaber har en forpligtigelse til at betale fair skat til det samfund, de er en del af, siger Jeppe Kofod.Macquarie står nu til at blive medejer af TDC sammen med de danske pensionskasser PFA, ATP og PKA. Pensionskasserne fortæller, at de ikke har betænkeligheder ved at gå samme med Macquarie.

PFAs kommunikationsdirektør Mikkel Friis-Thomsen skriver i et svar:

- Macquarie har stor ekspertise inden for infrastruktur, og det er vigtigt, for at vi er med.- PFA har en klar skattepolitik, der siger, at vi forventer, at PFAs samarbejdspartnere betaler alle skatter og afgifter i henhold til både lovgivning og praksis.

ATP henviser til PFA, der ifølge ATP udtaler sig på vegne af pensionskasserne angående Macquarie.PKA henviser til sin politik om ansvarlige investeringer, der blandt andet er, at skattestrukturen skal sikre overholdelse af national lovgivning og sker i lande med transparens./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

19. FEB 2019 • 18:16 FOR ABONNENTER

Regionen: Vi arbejder ihærdigt på en løsning

19. FEB 2019 • 18:13 FOR ABONNENTER

Politiker i chok: Det her er rivegalt

19. FEB 2019 • 15:17 FOR ABONNENTER

Lammene blev hans skæbne

19. FEB 2019 • 14:20 FOR ABONNENTER

Peter og Jess på gyngende grund blandt aktivister

Mest læste