26. JUN 2019 • 12:31INDLAND/KRIMINAL

Nyt ulvepar har fået mindst seks hvalpe i Vestjylland

Ulvepar bestående af danskfødt hunulv og tyskfødt hanulv har fået mindst seks hvalpe syd for Holstebro.

Det er nu bekræftet, at et nyt ulvepar i Vestjylland har fået mindst seks hvalpe.

Det oplyser Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, der overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

Vildtkameraer fotograferede søndag 23. juni ulvehvalpene, der vurderes at være halvanden måned gamle.Miljøstyrelsen kunne i marts fortælle, at et nyt ulvepar bestående af en danskfødt hunulv og en tyskfødt hanulv havde etableret sig syd for Holstebro.

Det er dette par, der nu har fået hvalpe.Selv om ulvehvalpene ser søde ud på billederne, skal man ikke prøve at opsøge dem.- Ulvefamilien har brug for ro, og derfor er det helt afgørende, at man ikke begynder at opsøge dem, siger forskningschef ved Naturhistorisk Museum Aarhus Kent Olsen.Det var i 2012, at ulven vendte tilbage til den danske natur efter næsten 200 års fravær. Det skete, da en ulv blev fundet død i Thy.Siden er der observeret ulve og indsamlet dna-spor i det meste af Jylland.

Det første danskfødte kuld ulvehvalpe kom til verden i 2017 i Vestjylland.

I alt otte hvalpe blev det til, og en hunulv fra dette kuld er mor til det nye kuld hvalpe.

En anden af de otte blev skudt og dræbt på en mark uden for Ulfborg. Det er ulovligt, da ulven er fredet af et EU-direktiv.

En 67-årig mand blev idømt 40 dages betinget fængsel, men han har anket dommen til Vestre Landsret. Her skal sagen behandles til september.

Eksperter fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum vurderer, at der aktuelt befinder sig mindst fem voksne ulve i Danmark - parret i Vestjylland, en ulv i Nordjylland, en ulv i Midtjylland og en ulv i Sydvestjylland. Dertil kommer nu mindst seks ulvehvalpe i Vestjylland.

Det næste skridt i forhold til ulvehvalpene bliver at indsamle dna-spor fra dem, så man kan kortlægge deres færden.Forskerne vil også søge at indfange hvalpene, når de bliver lidt større, med henblik på at gps-mærke dem.- Hvis de seks hvalpe overlever, til de bliver voksne, så vil nogle af dem nok ende i Tyskland, som vi så med det første hvalpekuld. Andre vil ende i Midtjylland, på Djursland og i Nordjylland. Der er en række forskellige egnede habitater, hvor vi forventer, at ulvene vil kunne leve i Danmark, siger Kent Olsen.Danmark har siden 2014 haft en forvaltningsplan for ulve. Den sikrer, at der kan udbetales erstatning til husdyrholdere, der får deres dyr angrebet af ulve.

Planen sikrer også, at der kan gives tilskud til etablering af ulvesikre hegn i et afgrænset område i Vestjylland.

I 2018 blev der dokumenteret i alt 28 ulveangreb på husdyr i Danmark./ritzau/

SENESTE INDLAND/KRIMINAL

MESTE LÆST INDLAND/KRIMINAL (48 T)

16. SEP 2019 • 18:46 FOR ABONNENTER

Cirkus til fordel for soldaterfamilier

16. SEP 2019 • 17:35 FOR ABONNENTER

Åbningstalen: En hyldest til de kulturfrivillige

16. SEP 2019 • 16:10

Tankstationer har hævet prisen

Mest læste

15. SEP 2019 • 19:58SPORT

BHS-Almeborg tager historisk sejr

15. SEP 2019 • 13:16 FOR ABONNENTER

I dag kører han sit sidste løb

14. SEP 2019 • 17:56SPORT

Dårlig RIK-dag på Amager