17. MAJ 2017 • 19:45ERHVERV/POLITIK

Børn og søskende til asbestarbejdere kan få erstatning

Fremover er det ikke kun ægtefæller, men hele husstanden, der kan få erstatning, hvis de får lungehindekræft.

Det er ikke længere kun ægtefæller og samlevere, der kan få erstatning, hvis de bliver ramt af lungehindekræft, fordi de har levet sammen med en asbestarbejder.

Den særlige kompensationsordning for asbestofre er onsdag blevet udvidet, så hele husstanden - og altså også børn og søskende - bliver omfattet.

- Børn og søskende skal selvfølgelig sidestilles med samlevere. Der er et klart hul i ordningen, som vi skal have lukket, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse.

- Et hul, som har betydet, at mennesker, som er blevet ramt af den alvorlige og uhelbredelige kræftsygdom, fordi deres far eller storebror har slæbt asbest med hjem fra arbejde, ikke har kunnet søge om erstatning.

Siden 2016 har ægtefæller og samlevere haft mulighed for at søge om erstatning. Men også børn er blevet ramt.Det er børn af tidligere asbestarbejdere på Eternitfabrikken i Aalborg, der i dag - flere årtier efter at det blev forbudt at bruge asbest - begynder at blive ramt af den aggressive lungehindekræft, der skyldes asbeststøv.

Partierne finder pengene til at udvide kompensationsordningen ét år frem ved at "omprioritere ubrugte midler i Sundhedsministeriet", fortæller Ellen Trane Nørby:- Jeg håber, at satsordførerne fra partierne derudover vil være med til i fællesskab at skaffe pengene til en fremadrettet finansiering i de kommende satspuljeforhandlinger.

Sundhedsministeren lægger op til, at også kræft i bughinde og testikelhinde skal inkluderes i ordningen.

Kræftens Bekæmpelse har estimeret, at der vil være tale om ekstra to til fem tilfælde om året. Det er vurderingen, at det vil koste mellem 340.000 og 850.000 kroner at udvide et år frem til midten af 2018.Den fremadrettede finansiering kan ifølge ministeriets beregninger lande et sted mellem 3 og 15 millioner kroner./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

13. AUG 2017 • 13:06

Store Oprydningdag

Efter Store Legedag fredag og lørdag, blev det søndag store oprydningsdag i

13. AUG 2017 • 09:55

1.100 cyklister på vej øen rundt

Så er starten gået på årets Bornholms Rundt på cykel.

12. AUG 2017 • 16:34

Legedag på niveau med sidste år

Det overskyede vejr og et par regnbyger kunne ikke holde gæsterne væk fra S

12. AUG 2017 • 11:23

Vinden driller kajakroere

Bornholm Rundt i havkajak fik en strålende start med to gode dage med ...

12. AUG 2017 • 08:08

Flere end 1.000 cykler Bornholm Rundt

Tilmeldingen til søndagens Bornholm Rundt på cykel har rundet de magis...

Mest læste