Stetoskopet redder mennesker

SPONSERET AF NETTOMEDICAL.DK

Stetoskopet redder mennesker

I den moderne verden har vi adgang til mange muligheder både indenfor teknologien, men specielt også inden for medicinsk udstyr af mange slags. Globaliseringen og industrialiseringen kan dog ikke få alt anerkendelse, da der er flere apparater, som er udviklet lang tid før, blandt andet et stetoskop.

Hvad er et stetoskop?
Et stetoskop er udstyr, som er blevet og forsat bruges af lægere over hele verden. Det er helt konkret et værktøj, som anvendes til at opfange og lytte til kroppens lyde. Det kan både være i forbindelse med undersøgelse af hjertet, men samtidig anvendes det også hyppigt til undersøgelse af lunger og tarmene.

Lægerne stetoskoperer deres patienter, når de undersøger dem med et stetoskop. Det foregår under ganske milde forhånd, og patienten vil ingen smerte af nogen grad mærke i forbindelse med undersøgelsen. Selve ordet kommer fra de to græske ord stethos og skopos, der betyder henholdsvis bryst og undersøgelse.

Selve stetoskopet er en meget simpel konstruktion. I den ene ende er en membran. Dette er membranen, som opfanger lydene fra kroppen. Det er forbundet til et rør. Røret deler sig i to og fører op til ørestykkerne, som lægen lytter til. Det er ganske simpelt røret, der transporterer lyden fra patienten til lægen, der kan vurdere resultater udfra omstændigheder. Under disse omstændigheder er der tale om akustisk lyd, hvilket en bred del af læger finder bedst anvendelse. Dette er grundet ved elektroniske stetoskoper kan tabe eller fordreje lyden, hvilket kan give misvisende lyd til lægen. Dette er dog meget forskelligt fra læge til læge, hvad der bruges.

Historien om stetoskopet
Stetoskopet blev ikke opfundet i går, faktisk blev det første stetoskop opfundet helt tilbage i 1816. Det var en fransk læge Rene Laenac. Det var ved hjælp af et sammenrullet papirrør, at han gjorde det muligt at kanalisere lyden fra patients bryst til lægens øre. Det siges, at han udviklede det, da han skulle undersøge en overvægtig hjertesyg kvinde. Hvor han opdagede, at han tydeligt kunne høre forskel med hans stetoskop.

Det er dog gennem tiden blevet markant forbedret. Tilbage i 1960’erne var professoren på Harvard med til at forbedre den akustisk lyd betydeligt. Det effektive værktøj i dag er udviklet gennem mange år forskning og forbedringer.

Stetoskopet er livsvigtigt
I Danmark er vi et meget privilegeret land, som har mange fantastiske muligheder, som ikke alle er tilgængelige for andre landes befolkning. En opfindelse som stetoskopet, der har en så basal og enkel konstruktion, skaber muligheder for verdens befolkningen.

Det er muligt for de mange dygtige og erfarne læger at finde frem til lyde eller mumlen, der kan indikere, at der er noget, som ikke fungerer, som det skal. Hjerterytmen har en helt speciel og genkendelig lyd for læger, der ved undersøgelse kan fortælle meget om helbredet, samt om man er i besiddelse af et sundt hjerte. På samme måde kan det anvendes til at finde eventuelle problemer med lungerne. Eksempelvis kan man finde tegn på astma, lungebetændelse og bronkitis blot ved hjælp af et stetoskop.


14. SEP 2019 • 09:02 FOR ABONNENTER

Kommunens spareøvelse kan koste 10 lærere jobbet

14. SEP 2019 • 07:54 FOR ABONNENTER

Bolchemager laver mormormad i nyt firma

Mest læste

12. SEP 2019 • 20:15 FOR ABONNENTER

Et nyt spil er kommet til Bornholm

11. SEP 2019 • 11:21 FOR ABONNENTER

Lasse Holmgaard tilknyttes Elite Bornholm

11. SEP 2019 • 07:14SPORT

Fine løb på våd travaften