Gylletid varer et par uger endnu
Arkivfoto: Berit Hvassum

21. APR 2019 • 05:55 • AF METTE HOLM HANSEN

Gylletid varer et par uger endnu

– Ingen synes, at gylle lugter godt, men der er endnu ikke opfundet gylle, der ikke lugter, skriver Ole Harild, planterådgiver, Bornholms Landbrug og Fødevarer på foreningens hjemmeside.

Den gylle, der lugter mindst, er den afgassede gylle fra biogasanlægget i Aakirkeby, men da det meste gylle kommer fra enten svinegylle direkte fra svinestaldene eller som kvæggylle fra kvægstaldene, så må man leve med stanken et stykke tid endnu.

– Jeg kan trøste med at lugten snart fortager sig, og i løbet af få uger er stort set al gylle blevet tildelt på markerne. Så går der et helt år, før vi igen skal gyllesæsonen igennem, skriver Ole Harrild.

Ifølge planteavlskonsulenten får markerne den væsentligste del af næringsstofferne fra gylle, hvilket gør, at man ikke bruger ret meget handelsgødning mere. Faktisk brugte man tilbage i 1980’erne og 1990’erne dobbelt så meget handelsgødning, som man gør i dag.

– Det skyldes væsentligst, at vi udnytter husdyrgødningen meget bedre, end vi gjorde dengang. Måden man kan udnytte gyllen bedre er ved at tilføre gyllen, når afgrøderne har brug for næringen. Det har de nu, hvor de for alvor skal vokse. Derfor bliver stort set al gylle kørt ud i det tidlige forår, skriver Ole Harrild.


23. MAJ 2019 • 17:55 FOR ABONNENTER

Brugsen kom ud med sit første underskud i mange år

23. MAJ 2019 • 16:31 FOR ABONNENTER

Kirstens yngste søn blev væk på papiret

Mest læste