Skal du have nye gardiner?

SPONSERET AF GARDINSHOPPEN

Skal du have nye gardiner?

Nye gardiner kan gøre meget for din bolig. Det kan give et friskt pust til rum, der har set ud på samme måde i mange år. Nye gardiner kan også være rigtig gode hvis du ønsker at regulere den mængde lys der kommer ind i rummene.

Når du skal vælge nye gardiner, kan det være godt at gøre sig nogle overvejelser. Vi har her samlet nogle gode råd i forbindelse med valg af nye gardiner eller persienner - især i forhold til lys.

Gardiner og persienner
Den vigtigste overvejelse du bliver nødt til at gøre dig er hvilken type gardin eller persienne du ønsker dig. Der findes nemlig flere forskellige typer af gardiner og persienner i forskellige materialer. De har også individuelle funktioner, som kan være gode at overveje. Få et overblik over dem her.

Få mere lys med lamelgardiner og persienner
Dét der kendetegner lamelgardiner og persienner er mest af alt de individuelle lameller. På et lamelgardin hænger lamellerne lodrette, mens de i persienner hænger vandrette. Ens for begge er at lamellerne er forbundet med gennemgående snore til at styre deres hældning. Du kan derfor nemt minimere mængden af lys der kommer ind, uden at lukke lyset helt ude, ved at dreje en smule på lamellerne.

Lamelgardiner er for eksempel rigtig gode til større vinduespartier som gulv til loft vinduer, hvor lys nemt kan lukkes ind eller ude. Rengøring er desuden let i og med at man kan trække lamellerne til side og hurtigt feje eller støvsuge gulvet under. Den minimale rengøring gør dem også til et populært gardin.

Persienner er til gengæld blevet mindre udbredt i hjemmene. Hvilket måske skyldes at der er kommet flere gardintyper på markedet. Det er lidt ærgerligt, da de er så funktionelle som de er. Desuden fås persienner nu også i metal og træ, så de nye varianter af persienner sætter et mere stilrent og eksklusivt look til dit rum end de discount lignende plastik persienner. Se her hvordan dine træpersienner kan se ud.

Gardintyper efter din stil
Hvor lamelgardiner og persienner kan lukke lys ind uden at være trukket helt op eller til siden, så lukker andre gardintyper det meste lys ude så snart de er trukket for.

For eksempel lever traditionelle stofgardiner i bedste velgående. Der er nemlig mange muligheder i udformningen af disse gardiner nu til dags. Det handler om alt fra ophæng og længder til farver og gardinstænger. Du kan stort set skræddersy udseendet på dine stofgardiner ud fra dine præferencer.

Derudover findes der tre typer af gardiner som minder utrolig meget om hinanden: rulle-, folde- og plisségardin. De er alle lavet ud fra ét stykke stof, som samles på forskellige måder når gardinet er trukket op. Disse fås også i et væld af farver og mønstre. Farver har netop den egenskab at bringe et rum sammen i de samme nuancer.

Hvis du ønsker totalt mørke i et rum, kan det være en god idé at bestille din ønskede gardintype med mørklægning. Mørklægningsgardiner findes ikke kun i mørke farver. De kommer i mange forskellige farver alt efter type af gardin, så det skal helst ikke afskrække dig hvis du vil bevare lyse farver i rummet når gardinet ikke er trukket for.

Det kan gøre meget for dit hjem at skifte til en anden type gardin eller persienne. Især hvis du synes at dine nuværende gardiner ikke lukker nok lys ind. Dog er det er op til dig hvilken type, stil og farve falder bedst i din smag.Mest læste