Bornholmer med i pilotprojekt: Vi skal bruge data på en ny måde
Arkivfoto: Berit Hvassum

23. FEB 2018 • 07:10 • AF TOMMY KAAS

Bornholmer med i pilotprojekt: Vi skal bruge data på en ny måde

Landbrugsstyrelsen har udvalgt 20 landmænd, der skal være med til at udvikle præcisionslandbrug som en dyrkningsform, der på sigt kan give god miljøeffekt, mere fleksible miljøkrav til landmanden og penge på bundlinjen.

47 danske landmænd søgte om at være med i Landbrugsstyrelsens pilotprojektordning. Styrelsen har udvalgt på den baggrund de 20 bedrifter ud fra kriterier, der var fastsat på forhånd.

Det drejer sig blandt andet om andelen af arealer med korn og raps, og om landmændene har ny teknologi til rådighed. Derudover har styrelsen også sigtet efter, at bedrifterne skal være spredt ud over hele landet.

Og en af de gårde, der er med på Landbrugsstyrelsens liste, er St. Kannikegård i Bodilsker. Her glæder Lars-Martin Kjøller sig over at være med i projektet.

– Det er en kærkommen måde at lære at bruge de data, vi i forvejen indhenter, på en ny måde, siger han til Bornholms Tidende.

Landmænd anvender i stigende grad digitale teknologier til at monitorere, indsamle og analysere data om forhold i marken, og det er altså de data, der er i fokus i Landbrugsstyrelsens pilotprojekt-

– Guleroden, hvis det her toårige projekt lykkes, er, at vi kan slippe for at have de lovpligtige efterafgrøder, som findes i dag, forklarer Lars-Martin Kjøller, og det giver god mening for en landmand som ham.

– Jeg kører i forvejen med reduceret jordbehandling og direkte såning, og den måde at drive landbrug på, hvor man lader jorden arbejde ved at give den næring – lidt ligesom man giver sine dyr den rigtige næring – giver god mening i den forbindelse, siger han.

Samtidig glæder Lars-Martin Kjøller sig til at komme ind i et netværk af landmænd, hvor man kan udveksle erfaringer og høste nogle af de ting, man i fællesskab kommer frem til.

Det er banebrydende
Hos Landbrugsstyrelsen er man glad for den store interesse, som erhvervet har vist for denne nye måde at finde løsninger på.

Det fortæller vicedirektør i Landbrugsstyrelsen Jacob Nielsen.

– Det er banebrydende for os at invitere erhvervet helt ind i maskinrummet og hjælpe os med at udvikle fremtidens miljøregulering. Det er helt sikkert en arbejdsmetode, vi som styrelse vil arbejde meget mere ud fra i fremtiden, siger han til Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Nu går de 20 præcisionspiloter i gang med at fastlægge kvælstofbehovet for hver enkelt mark og lægge en detaljeret gødningsplan. Den skal de bruge for at kunne udbringe den præcise mængde gødning, som afgrøderne har behov for. Hverken mere eller mindre, lyder det fra Landbrugsstyrelsen.

– Det gavner miljøet, at markerne ikke får mere gødning, end afgrøderne kan optage, og landmanden skal ikke bruge penge på unødvendig gødning, lyder forklaringen.

Pilotprojektordningen kører over en toårig periode, hvorefter Landbrugsstyrelsen vil evaluere på projektet og forhåbentlig kunne bruge erfaringerne i den målrettede regulering.

SENESTE NYHEDER

18. DEC 2018 • 16:27 FOR ABONNENTER
Mail til ejendomsmægler: Jeg har mistet tålmodigheden
18. DEC 2018 • 16:05 FOR ABONNENTER
Kommunen giver tilladelse til ny mobilmast
18. DEC 2018 • 14:47 FOR ABONNENTER
Landmænd er truet af konkurs efter år med store tab
18. DEC 2018 • 12:37 FOR ABONNENTER
Keramikerne håbede til det sidste trods røde tal
18. DEC 2018 • 12:34 FOR ABONNENTER
Keramikfabrik konkurs: Vi har prøvet alt

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste

15. DEC 2018 • 12:02 FOR ABONNENTER

Tre på stribe til Cort