Svensk yogainstruktør i gang på Bornholm
Foto: Anders Liljeroth

21. JAN 2017 • 16:49 • AF ANDERS LILJEROTH

Svensk yogainstruktør i gang på Bornholm

Inden svenske Josefin Asséhn flyttede fra storbyen Stockholm til Bornholm, havde hun blot besøgt øen en enkelt gang tidligere.

Hendes danske kæreste Andreas ville begynde på en uddannelse som tømrer, og de ønskede begge at bo på landet. Derfor foreslog Andreas Bornholm.

– Jeg sagde, at jeg ville se det før jeg sagde ja til at flytte, siger Josefin.

Efter en tur hertil i et frygteligt blæsevejr i april måned sidste år, var hun dog blevet overbevist, og i august 2016 flyttede parret til et hus på landet udenfor Nylars.

Kæresten Andreas er nu startet på sin uddannelse, og Josefin er begyndt igen at praktisere det hun levede af i Stockholm, hvor hun havde sin egen yoga-klinik. For selvom hun er uddannet miljø-økonom, mærkede hun for nogle år siden på sin egen krop hvor fantastisk yoga er, og hun traf en beslutning om, at det skulle blive en levevej.

– Jeg tog en yoga-uddannelse i Sverige, faktisk den længste man kan få i Europa. Det tog fire år. Og jeg må sige, at yoga er det bedste der er sket i mit liv. Man får det så godt af det, og det er det jeg gerne vil give videre.

Hvad er yoga egentlig, hvis du nu skal forklare det for en der ikke ved det?
– Yoga er en måde at få bedre kontakt med sig selv på. At forstå sig selv bedre, og lære at lytte til sin egen krop og sit sind.

Hvordan udøver man det?
– Der findes jo flere forskellige former for yoga. Den moderne er fittness-yoga, hvor det jo egentlig er gymnastik man laver. Men den klassiske yoga består af mange trin, for eksempel åndedrætsøvelser og meditation.

Hvordan foregår en klassisk yoga-session hos dig?
– Vi plejer at starte med at ligge på ryggen, falder til ro og arbejder med den naturlige vejrtrækning. For det er faktisk meget almindeligt, at man ikke har kontakt med sin vejrtrækning. Det er et godt værktøj at bruge i sin dagligdag.

– Mange ånder kun med den øverste del at brystet, men har brug for at opleve, at nu skal hele lungekapaciteten bruges. Herefter er der fysisk yoga for at gøre kroppen smidig med dynamiske øvelser. Herefter går vi til dybdeafspænding, hvor vi ligger på gulvet med et tæppe over os. Og så slutter vi af med meditation, hvor vi får renset hovedet for det der trykker.

Hvor lang tid skal man forvente at bruge på det?
– I begyndelse er det godt at gøre det en gang om ugen, men når man først har lært det, og fået det ind under huden, så kan man dagligt plukke de ting man har behov for. Kommer man for eksempel træt hjem fra arbejde, så kan man lave noget dybde-afspænding og noget meditation. Men man kan også i det daglige, hvis man pludselig sidder i en situation hvor man føler, at man har behov for at komme tilbage til sig selv, bruge åndedrætsøvelserne for at få styr sig selv igen.

Hvem går til yoga i dag?
– Jeg tror majoriteten af de mennesker der går til yoga er ganske almindelige mennesker der har travlt i deres hverdag. Man kan sagtens lave yoga hjemme hos sig selv, men ofte får man bare ikke taget sig den tid det tager. Så er det mange gange bedre at komme til et sted, hvor man har sat tid af til sig selv.

Svært at leve af det
Josefin Asséhn drev en rigtig god yoga-klinik i Stockholm, men selvom hun er født og opvokset der, har hun aldrig været nogen storbypige. Så at flytte til Bornholm, og ud på landet, er vigtigere for hende end at leve af det hun brænder for. Men ønsket om at leve af det, har hun helt klart.

– Det ville da være dejligt at få så mange kursister at jeg kan leve af at undervise i yoga, men det er nok ikke så nemt på Bornholm. Derfor søger jeg også et deltidsjob ved siden af. Jeg er jo uddannet økonom og har også tidligere arbejdet i turistbranchen.

Josefin fandt dog ud af, at efteråret måske ikke var det letteste tidspunkt at flytte til Bornholm på, da meget lukker ned for vinteren. Men hun håber at der viser sig et deltidsjob snart.

– Generelt vil jeg med min yoga gerne bidrage til de der bor permanet på Bornholm, at de kan komme en gang om ugen og få det bedre.

Josefin Asséhn kører igennem AOF yoga-kurser både på kursuscentret på Snorrebakken om mandagen og på Kongeskærskolen i Allinge om onsdagen. Hun tilbyder også gravid-yoga om mandagen, hvilket der har været en god efterspørgsel efter.
SENESTE NYHEDER

13. DEC 2018 • 06:27 FOR ABONNENTER
Babysalmesang – et nyt tilbud i kirken
12. DEC 2018 • 19:32 FOR ABONNENTER
Landmænd på skolebænken: Der skal styr på sprøjteposen
12. DEC 2018 • 19:09 FOR ABONNENTER
Gazelle i Klemensker: Vi er ikke færdige med at vokse
12. DEC 2018 • 17:32 FOR ABONNENTER
Har du kommentarer til Nexøs nye hotel- og kulturområde?
12. DEC 2018 • 16:19
Campus fik sin pris

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste