100.000 kroner i timen for folkemødetelt
Foto: Jens-Erik Larsen

16. JUN 2016 • 08:12FOLKEMØDET • AF ANDERS LILJEROTH

100.000 kroner i timen for folkemødetelt

Nu vil Winni vil have del i folkemøde-millionerne

- Der er rigtig mange, der tjener på Folkemødet. Men det er bare ikke dem, der har udgifterne til mødet.

Sådan siger borgmester Winni Grosbøll (S) til Politiken torsdag. Hun kan se, at de teltpladser, som kommunen lejer ud for 9.000 kroner eller 22.500 kroner for 4 dage, senere sælges videre som fulde pakker med debattører, markedsføring og kendte tv-værter som ordstyrere for 100.000 kroner i timen.

Samtidig kan hun se, at Folkemødets succes og voksende menneskemængder betyder, at kommunen må bruge flere og flere penge på at sikre festivalpladsen, skabe parkeringspladser og opstille toiletter, uden at kommunen har nogen mulighed for at tjene penge på arrangementet.

Forud for Folkemødet måtte kommunalbestyrelsen således se i øjnene, at den politiske festival på trods af et kommunalt tilskud på 1,6 millioner kroner ser ud til at udløse et underskud for kommunen på knap 1 halv million kroner, som de lokale politikere har lovet at dække med en underskudsgaranti.

- Det er rigtig mange penge, der flyder gennem mødet, og det er ikke et problem. Problemet er, at kommunen har en masse udgifter, som vi ikke får dækket, siger Winni Grosbøll til Politiken.

Problemet for kommunen er, at succesen ikke kan omsættes i penge, for en kommune må ifølge kommunalfuldmagten ikke drive kommerciel virksomhed. Derfor har kommunalbestyrelsen på Bornholm besluttet, at fra efteråret skal Folkemødet lægges ind i en ny organisation.

I første omgang er det Foreningen Folkemødet, der skal stå for afholdelse af mødet til næste år, skriver Politiken. Senere er det tanken, at der skal etableres en fond, som skal stå for opgaven. Forbilledet er Roskilde Festival og andre festivaler, som har vist sig at kunne tjene penge på festivaler.

Ved at danne en forening og senere en fond kan arrangørerne tjene penge på at sælge øl og mad og tilbyde overnatningsmuligheder. Samtidig vil man lettere kunne få frivillige til at deltage.

- Så vil vi kunne tjene nogle penge til driften af Folkemødet og til at udvikle det, og skulle der komme et overskud, kan det uddeles til velgørende formål, siger Winni Grosbøll til Politiken.


Mest læste