Talsmand efter fredspris til aktivist: Nobel havde vendt sig i graven

7. OKT 2022 • 16:11UDLAND

En talsmand det hviderussiske udenrigsministerium kritiserer, at hviderussisk aktivist får Nobels fredspris.

At den hviderussiske forfatter og aktivist Ales Bjaljatski får tildelt Nobels fredspris, bliver mødt af kritik fra Hvideruslands Udenrigsministerium.

Ifølge AFP skriver talsmanden for ministeriet, Anatol Hlaz, blandt andet på Twitter, at Alfred Nobel ville have vendt sig i sin grav.

- I de senere år har en række fundamentale beslutninger, truffet af Nobelkomitéen, været så politiske, at Alfred Nobel, undskyld mig, ville have vendt sig i sin grav, skriver han.

Forfatteren får fredsprisen sammen med to menneskerettighedsorganisationer i henholdsvis Rusland og Ukraine.

Bjaljatski har været fængslet siden 2020, hvor han blev pågrebet efter store demonstrationer mod det hviderussiske styre for at svindle med præsidentvalget.

At han er modtager af Nobels fredspris bliver dog mødt positivt af Frants?sjak Vjatjorka, der er talsperson for oppositionen.

- Det her er et stor tegn på anerkendelse for det hviderussiske folk, fordi det hviderussiske folk har fortjent det for deres tapperhed i at kæmpe imod tyrannen Lukashenko (Hvideruslands præsident, Alexander Lukashenko, red.), siger han ifølge Reuters.

Vjatjorka taler på vegne af oppositionslederen Svjatlana Tsikhanouskaja, der er flygtet ud af Hviderusland. Hun er nær ven med forfatteren Ales Bjaltjaski.

Ifølge Dan Smith, der er direktør for det svenske fredsforskningsinstitut Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), sætter man med prisuddelingen fokus på, hvad fred er.

- Nobelkomitéen sender en besked om, at politisk frihed, menneskerettigheder og et aktivt civilsamfund er en del af fred, siger han til Reuters.

Han tilføjer, at prisen vil styrke Bjaljatskis moral.

Berit Reiss-Andersen, der er medlem af Nobelkomitéen, ligger også vægt på, at det er civilsamfundet, der kan stå op imod autoritære stater. Hun opfordrer samtidig til, at Bjaltjatski skal løslades.

Det er 103. gang, at Nobels fredspris bliver uddelt. Selve prisoverrækkelsen foregår i december.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU