Scholz og Putin er klar til dialog trods iskold luft

29. JAN 2023 • 17:33UDLAND

Præsident Putin og kansler Scholz siger begge, at de gerne holder kontakten trods konflikten i Ukraine.

Det er efterhånden lang tid siden, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har talt sammen.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass talte de senest i telefon med hinanden den 2. december i fjor, og siden er der sket en del.

Blandt andet har Scholz erklæret, at Tyskland sender Leopard 2-kampvogne til Ukraine for at hjælpe den ukrainske hær mod russerne.

Det betyder imidlertid ikke, at der er helt lukket for kontakter mellem Putin og Scholz, rapporterer såvel russiske som tyske medier.

Dmitrij Peskov, talsmand for Kreml, siger til det russiske nyhedsbureau Ria Novosti, at Putin er åben for kontakter til Scholz.

Men der er ikke nogen aktuel aftale.

- For indeværende er der ingen aftale om samtaler i kalenderen. Putin har været og er fortsat åben for kontakter, siger Peskov ifølge Reuters.

Scholz er også åben, skriver den tyske avis Tagesspiegel, der søndag bringer et interview med den tyske kansler.

- Jeg vil også tale med Putin igen, for det er nødvendigt at tale sammen, siger Scholz.

- Byrden ligger hos Putin, der skal trække soldater tilbage fra Ukraine og afslutte denne forfærdelige og fornuftsstridige krig, der har kostet hundredtusindvis af mennesker livet allerede, tilføjer forbundskansleren.

Reuters skriver, at Putin efter samtalen i begyndelsen af december sagde, at den tyske og den vestlige linje i konflikten i Ukraine er "destruktiv".

Han opfordrede Tyskland til at genoverveje kursen.

Reuters skriver også, at Tyskland nu er den næststørste donor af militærhjælp til Ukraine efter USA.

Rusland angreb Ukraine den 24. februar 2022. Ifølge russerne er der tale om en "speciel militæroperation", der skal bremse et fjendtligt Vesten, som kommer tæt på Ruslands grænser.

Desuden vil Rusland, har Putin sagt, fjerne, hvad han betegner som det nynazistiske styre i Ukraine.

Vesten kalder angrebet en uprovokeret aggression mod et naboland.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU