Qatar vil lade Hamas blive i landet under fredsforhandlinger

23. APR 2024 • 14:13UDLAND

Selv om Qatar forbliver forpligtet til mæglerrolle, vil landet genoverveje sin rolle, lyder det fra talsmand.

Der er intet grundlag for at sætte en stopper Hamas tilstedeværelse i Qatars hovedstad, Doha, mens gruppen fortsat fredsforhandler om krigen i Gaza.

Sådan lyder det fra en talsmand i Qatars udenrigsministerium, Majed al-Ansari, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han siger desuden, at Qatar forbliver forpligtet til at mægle mellem parterne, men landet genovervejer sin rolle på grund af frustrationer over andres angreb mod landets anstrengelser.

Det er under en uge siden, at Qatars premierminister, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, også sagde, at landet genovervejede sin rolle i forhandlingerne.

I den forbindelse sagde han, at det var fordi, at der foregik en udnyttelse og et misbrug af Qatars rolle i forhandlingerne. Blandt andet at flere prøvede at føre en politisk kampagne, der gik ud på at "fornærme" Qatar.

Qatar havde ugerne forinden været i samtaler med USA og Egypten, hvor man blandt andet prøvede at forhandle en våbenhvile i Gaza. Men sidste uge lød det, at forhandlingerne var gået i stå.

Det fik ifølge nyhedsbureauet AFP flere til at spekulere på, om Hamas ville blive bedt om at forlade Qatar.

Forhandlingerne om en våbenhvile i Gaza har strakt sig over i flere måneder. Tidligere i april er de foregået i den egyptiske hovedstad, Kairo, hvor både Egypten og Qatar har været mæglere.

Israel har krævet frigivelse af flere israelske gidsler i Gaza mod en våbenhvile ved forhandlingerne.

Hamas har derimod krævet en tilbagetrækning af Israels soldater fra Gazas områder. Samtidig kræver gruppen, at de palæstinensere, der er flygtet til det sydlige Gaza, igen kan begive sig mod den nordlige del.

I begyndelsen af april afslog Hamas et israelsk forslag om våbenhvile, da forslaget ikke imødekom Hamas' krav.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU