PORTRÆT: Kevin McCarthy kan dufte vigtig formandspost

17. NOV 2022 • 15:29UDLAND

McCarthy har været i politik det meste af sit liv. Han er god til at lede og betegnes som undervurderet.

Som søn af en brandmand og barnebarn af en kvægfarmer voksede Kevin McCarthy op i et arbejderklassehjem i Bakersfield i Californien.

Nu er den 57-årige republikaner på vej til at gribe formandens hammer i Repræsentanternes Hus og blive nummer to i rækken til præsidentposten.

Tirsdag vandt han en intern republikansk afstemning om at blive partiets nominerede til at blive formand for Repræsentanternes Hus, når den nye Kongres mødes til januar.

Natten til torsdag dansk tid var der flere gode nyheder i form af et republikansk flertal i Repræsentanternes Hus.

- Republikanerne har officielt vendt Folkets Hus, tweetede han med henvisning til, at Demokraterne i den nuværende periode har siddet på flertallet i Repræsentanternes Hus.

- Amerikanerne er klar til en ny retning, og republikanerne i Repræsentanternes Hus er klar til at levere.

McCarthy har ledet Republikanerne i Underhuset siden 2014 og har stræbt efter at erstatte demokraten Nancy Pelosi som formand - og dermed den næste i rækken til præsidentposten efter vicepræsidenten.

Kevin McCarthy, der repræsenterer den konservative enklave i den ellers liberale delstat Californien, har været i politik det meste af sit voksenliv - først som delstatspolitiker og dernæst landspolitiker i Washington D.C.

Han har ikke opnået nogen større politiske resultater og har aldrig været formand for et udvalg i Repræsentanternes Hus - i modsætning til hver af de tre seneste formænd.

Men han er en fuldendt networker, som er beundret for sin produktive fundraising og ledelse af ansatte. Det betyder blandt andet, at han efterkommer medlemmernes krav, når han kan, og dæmper deres bekymringer, når han ikke kan.

- Jeg mener faktisk, at han er en smule undervurderet, sagde Brendan Buck, en tidligere McCarthy-medarbejder, forleden i sin politiske podcast, "Control".

McCarthy har haft en række sammenstød med flere partifæller fra den yderste højrefløj af Det Republikanske Parti, som han beskyldes for at have fejlet i at tøjle.

McCarthy og tidligere præsident Donald Trump har været nyttige for hinanden, siden forretningsmagnaten vandt præsidentvalget i 2016.

De to har et overvejende hjerteligt forhold. Trump kalder sågar McCarthy "min Kevin".

McCarthy skældte Trump voldsomt ud som følge af angrebet på den amerikanske Kongres i januar 2021. Få dage efter var han dog den første toprepublikaner, der tog turen til Florida for at besøge Trump.

Efter fire år i Californiens lovgivende forsamling trådte McCarthy ind i Repræsentanternes Hus i 2007, hvor han støt arbejdede sig op og blev minoritetsleder i 2019.

I 2015 stillede han op til posten som formand for Repræsentanternes Hus, men droppede ud af kapløbet som følge af en voldsom reaktion på måske den største bommert i hans karriere i kølvandet på et dødeligt angreb på USA's konsulat i Benghazi i Libyen 11. september 2012.

Støtten til McCarthys kandidatur til formandsposten faldt, efter at han udtalte, at det panel, der efterforskede det islamistiske angreb på konsulatet, faktisk var blevet oprettet for at skade Hillary Clintons præsidentkampagne.

Et andet pinligt øjeblik for McCarthy var, da The New York Times kunne afsløre, at han havde fortalt kolleger, at han ville råde Trump til at trække sig som følge af ekspræsidentens rolle i kongresangrebet den 6. januar 2021.

McCarthy nægtede, at han var kommet med disse udtalelser, indtil journalister fra The New York Times offentliggjorde båndoptagelsen.

Kevin McCarthy har også vakt opsigt med nylige kommentarer om Republikanernes plan for 2023, som han har antydet kan indeholde mindre støtte til Ukraine i landets krig mod Rusland.

Privat er Kevin McCarthy gift med sin high school-sweetheart, Judy McCarthy. Parret bor stadig i det første hus, de købte sammen, og hvor deres to børn er vokset op.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU