OVERBLIK: Fra præsident til stævnet af Kongressen

14. OKT 2022 • 01:41UDLAND

Et udvalg vil tvinge Donald Trump til at vidne om stormløbet på den amerikanske kongres 6. januar 2021.

Et enstemmigt udvalg i den amerikanske Kongres er torsdag blevet enige om at sende en stævning til ekspræsident Donald Trump. Stævningen har til formål at tvinge den tidligere præsident til at vidne om stormløbet mod Kongressen den 6. januar 2021.

Få overblikket over hele sagen her:

* Joe Biden tager sejren i det amerikanske præsidentvalg.

Amerikanerne går 3. november 2020 i stemmeboksen for at vælge landets næste præsident. Demokraternes Joe Biden har udfordret den daværende præsident, Donald Trump.

Valget ender med en overlegen sejr til Joe Biden, som får 306 valgmænd mod Trumps 232. Biden løber desuden med sejren i flere svingstater som Georgia, Pennsylvania og North Carolina.

* Donald Trump taler om valgsvindel.

Både under og i månederne efter nederlaget, taler Donald Trump om udbredt valgsvindel, som kostede ham sejren i præsidentvalget.

Han har både snakket om korrupte valgtilforordnede og upålidelige elektroniske stemmemaskiner, men han har aldrig fremlagt nogen beviser for sine påstande.

* Donald Trump holder brandtale op til videregivelse af embedet.

Den 6. januar holder Trump en tale for sine tilhængere på Ellipsen, som er en stor græsplæne uden for præsidentboligen, Det Hvide Hus.

Her opfordrede han sine tilhængere til at "slås som bare fanden".

- Og hvis I ikke slås som bare fanden, så kommer I slet ikke til at have et land længere, sagde Trump.

Imens kunne publikum høres råbe: "Kæmp for Trump!".

* Kongressen samles for at godkende Bidens valgsejr.

Den 6. januar er samtidig dagen, hvor Kongressen samles for at formalisere Joe Bidens valgsejr.

I den forbindelse har en stor mængde demonstranter samlet sig uden for kongresbygningen, The Capitol, for at demonstrere mod det, som de mener, er valgsvindel.

* Demonstranter trænger ind i Kongressen.

Demonstrationen udvikler sig voldeligt, og ifølge det amerikanske justitsministerium trængte mellem 2000 og 2500 demonstranter ind i kongresbygningen.

I alt fem mistede livet i forbindelse med hændelsen, mens op mod 140 politibetjente blev såret.

* Kongres nedsætter undersøgelsesudvalg.

Kongressen nedsætter i juli 2021 et udvalg, som skal undersøge sagen om stormløbet mod Kongressen. Udvalget består af syv demokratiske medlemmer og to republikanske. Heriblandt blandt andet datter af tidligere vicepræsident Dick Cheney, Liz Cheney.

* Højt profilerede vidner forklarer sig for udvalget.

I de følgende måneder forklarer en række centrale vidner sig om forløbet op til stormløbet. Det er blandt andet kommet frem, at Trumps egen justitsminister William Barr ikke mente, at der var tale om valgsvindel.

Trumps egen datter, Ivanka Trump, har desuden sagt, at hun stolede på Barrs vurdering.

* Udvalg vil tvinge Donald Trump til at vidne i sagen.

Som den seneste udvikling i sagen kommer det torsdag frem, at udvalget vil have Donald Trump til at vidne. Det sker ved at han bliver sendt et såkaldt "subpoena", en slags stævning.

Trump skriver på sit eget sociale medie, Truth Social, at udvalget er "totalt smadret" og kun søger at splitte landet ad yderligere.

Kilder: CNN, NPR og Reuters.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU